BESKED I VECKAN. På onsdag är omröstningen i riksdagen där SD kan fälla statsminister Stefan Löfvens och regeringens budgetförslag. Foto: Sara Strandlund
BESKED I VECKAN. På onsdag är omröstningen i riksdagen där SD kan fälla statsminister Stefan Löfvens och regeringens budgetförslag. Foto: Sara Strandlund

Flera partier har beredskap för nyval

Publicerad

Även de andra partierna har beredskap för nyval.

Om regeringen tar detta steg återaktiveras organisationen från valrörelsen blixtsnabbt.

- Blir det aktuellt med nyval kommer vi att vara redo, säger partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson (KD).

Vänsterpartiet bedömer att det är osannolikt att budgetomröstningen leder till extraval, det säger partisekreteraren Aron Etzler. Men skulle det ändå bli så finns en beredskap, även ekonomiskt.

- Vår ekonomi är bättre än på mycket länge, säger Aron Etzler.

Inte heller Centerpartiet förväntar sig en sådan utgång.

- Det är inget vi planerar för, men vi har en bra politik som vi har gått till val på och en stark organisation och vi klarar det även ekonomiskt, säger Mikael Arthursson, partisekreterare Centerpartiet.

"Stärker knappast bilden"

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson anser att utlysande av nyval skulle falla tillbaka på Löfven.

- Om alliansens förslag vinner är det statsministern som har att fundera på vad han gör. Blir det aktuellt med nyval kommer vi vara redo. Men att Löfven skulle gå till nyval nu stärker knappast bilden av S som regeringsdugligt, säger hon.

Miljöpartiet säger att fokus ligger på att genomföra en grön politik. Men skulle det bli nyval har partiet, enligt partisekreteraren Anders Wallner, "en välfungerande och växande kampanjorganisation lokalt, regionalt och nationellt".

Moderaterna menar att frågan om nyval i det här läget är "ren spekulation".

- Det är Stefan Löfvens ansvar att få igenom vänsterregerings budget, inte vårt. Vi kommer hålla vårt löfte till väljarna genom att driva och stå upp för vår politik, säger partisekreteraren Kent Persson (M).

"Det vore dåligt"

Enligt Ipsos opinionsundersökning som kom i helgen ligger opinionsläget ganska stilla och frågan är ifall ett nyval skulle förändra det parlamentariska läget. Men Aron Etzler tror att V skulle vinna på ett nyval.

- Vi vill inte ha nyval därför att det vore dåligt för Sverige. Vi har äntligen fått en budget som minskar inkomstskillnader mellan män och kvinnor och sätter stopp för riskkapitalbolagens vinstjakt i skola och sjukvård. Men om det skulle ske tror jag vi har goda chanser att gå framåt, säger han.

"Det är det mest logiska"

Jan Sjunnesson, chefredaktör för SD-ägda tidningen Samtiden, tror inte på nyval men är säker på att SD kommer att fälla regeringens budgetförslag.

- Det är det mest logiska och det finns en opinion för det bland väljarna, säger han.

Expressen har sökt partisekreterare Carin Jämtin (S) för kommentarer kring nyvalsfrågan, men inte lyckats nå henne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida