Länspolismästare Mats Löfving.
Länspolismästare Mats Löfving.

Polisens taktik: "Göra så lite som möjligt"

Publicerad

Polisen är på plats i Husby för tredje kvällen i rad.

Under måndagsnatten greps flera personer och fyra anhölls.

Nu berättar länspolismästare Mats Löfving om taktiken för tisdagsnatten.

– Vårt mål är att egentligen att göra så lite som möjligt, säger Löfving i Primetime.

Oroligheterna i Husby har oroat många under både söndagen och måndagen.

Både polis och brandkår har varit på plats.

För tredje dagen i rad är polisen närvarande och länspolismästare Mats Löfving har tagit sig till Husby.

Strax före klockan 23.00 på tisdagskvällen intervjuades Löfving i Expressens tv-program Primetime och berättade om taktiken för kvällen.

"Människor är trötta"

– Vårt mål är att egentligen att göra så lite som möjligt, att göra så mycket normala saker som möjligt. Så att det går överlämna det här till våra bästa vänner - Husbyborna. Det ska vara en normal polisbevakning och en normal bevakning av journalister, säger han och fortsätter:

– Människor är trötta och vill ha tillbaka ett Husby som går att leva i. Men det finns en klick som tänder på bilar just för att polis och räddningstjänst ska komma dit. Sen kastar de sten och skjuter grön laser. Jag begriper inte drivkrafterna bakom det här.

Löfving har flera teorier om vad som ligger bakom oroligheterna.

– Jag får höra djupa förklaringar om arbetslöshet och missnöje med tidigare polisingripande men också simplare förklaringar om att de bara vill bråka med polisen. Men även om vi har polisuniformer på oss så är vi vanliga människor. Vanliga människor kastar man inte sten på.

"Tröttnar på skrivbordet"

Ett tiotal bilar sattes i brand under måndagskvällen och natten. Polisen anhöll fyra personer, tre misstänkta för våldsamt upplopp och en även för våld mot tjänsteman.

Under tisdagskvällen fortsatte bilbränderna, den här gången i bland annat Jakobsberg, Tensta och Kista. Och efter en brand i Husby gård greps en person misstänkt för grov mordbrand.

– Vi åker fram till platserna, men avvaktar när vi kommer till platsen. Ser vi att bilen brinner och det inte finns några angränsande bilar eller byggnader som kan drabbas, låter vi det brinna ut. På det sättet minimerar vi risken för att utsättas för stenkastning, säger Lars Byström, presstalesman på Stockholmspolisen.

– Men anser vi att det finns en risk att andra kan drabbas, rycker vi in förstås.

De senaste dagarnas händelser har gjort att Mats Löfving tagit sig till Husby för att se med egna ögon.

– Jag tröttnar på att sitta vid skrivbordet ibland. Jag har pratat med poliser som jobbat de senaste dagarna i Husby och de berättar att det är tufft att jobba. Då bestämde jag mig för att åka ut och se själv och prata med människor.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Fler artiklar om Husby - detta har hänt
Till Expressens startsida