Här lämnar rånarna banken med bytet i handen. Foto: Arne Olsen/ Niclas Höglund
Här lämnar rånarna banken med bytet i handen.  Foto: Arne Olsen/ Niclas Höglund

Polisen lät rånarna fly

Publicerad
Uppdaterad
Poliserna såg på när rånarna lämnade banken med sitt byte. Men de gjorde inget för att stoppa dem.
- De gjorde helt rätt, gärningsmännen var för tungt beväpnade, säger Patrik Danielsson, chef för Samverkansområde Väst, vid polisen i Värmland till Karlstad.expressen.se
Två poliser befann sig på polisstation i den lilla byn Charlottenberg när minst fem gärningsmän rånar Nordea och Westra Wermlands sparbank - samtidigt.

Hörde inte larmet

Larmet gick på polisradion men de två poliserna hörde inte radion.
- De var i Charlottenberg i ett utredningsärende. De befann sig i ett rum där de inte kunde höra radion, säger Mia Sundvisson vid Polismyndighetens informationsenhet i Värmland.
När de sedan kom ur rummet på stationen hörde de larmet och gick för att observera rånet.
Poliserna kom fram till platsen ungefär 25 minuter efter att larmet om rånet hade nått polisen.

Ingrep inte

De höll sig en bit ifrån platsen och observerade hur de tungt beväpnade rånarna lämnade platsen. De såg den mörkgrå BMW:n försvinna, utan att ingripa.
- De kom i anslutning till att rånarna lämnade platsen. De höll sig på avstånd. De skulle inte ingripa, säger Mia Sundvisson.
Brukar ni inte ingripa vid sådana tillfällen?
- I det här fallet gjorde de helt rätt. Vi vill inte riskera att det uppstår skottlossning och att någon hamnar emellan, säger Patrik Danielsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag