Polis avlossade varningsskott mot personer som kastade sten i Rinkeby under måndagskvällen. Foto: JANNE ÅKESSONPolis avlossade varningsskott mot personer som kastade sten i Rinkeby under måndagskvällen. Foto: JANNE ÅKESSON
Polis avlossade varningsskott mot personer som kastade sten i Rinkeby under måndagskvällen. Foto: JANNE ÅKESSON
En bil som sattes i brand i Rinkeby. Foto: PATRIK HANSENEn bil som sattes i brand i Rinkeby. Foto: PATRIK HANSEN
En bil som sattes i brand i Rinkeby. Foto: PATRIK HANSEN
Ett vittne på platsen rapporterar att poliserna drog sig tillbaka till en bensinmack i samband med att stenkastningen inleddes. Upp emot 30 ungdomar ska ha deltagit, och enligt vittnet ska de ha spärrat av en väg för att brandkåren inte skulle kunna ta sig fram. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅNEtt vittne på platsen rapporterar att poliserna drog sig tillbaka till en bensinmack i samband med att stenkastningen inleddes. Upp emot 30 ungdomar ska ha deltagit, och enligt vittnet ska de ha spärrat av en väg för att brandkåren inte skulle kunna ta sig fram. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Ett vittne på platsen rapporterar att poliserna drog sig tillbaka till en bensinmack i samband med att stenkastningen inleddes. Upp emot 30 ungdomar ska ha deltagit, och enligt vittnet ska de ha spärrat av en väg för att brandkåren inte skulle kunna ta sig fram. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Enligt uppgifter ska just räddningstjänsten ha begärt förstärkning från Sollentuna och Brännkyrka. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅNEnligt uppgifter ska just räddningstjänsten ha begärt förstärkning från Sollentuna och Brännkyrka. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Enligt uppgifter ska just räddningstjänsten ha begärt förstärkning från Sollentuna och Brännkyrka. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
På morgonen meddelade polisen att det rör sig om ett tiotal bilar som har brunnit. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅNPå morgonen meddelade polisen att det rör sig om ett tiotal bilar som har brunnit. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
På morgonen meddelade polisen att det rör sig om ett tiotal bilar som har brunnit.  Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Skadegörelsen uppgår i övrigt till ett par skyltfönster i Rinkeby centrum som har krossats. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅNSkadegörelsen uppgår i övrigt till ett par skyltfönster i Rinkeby centrum som har krossats. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Skadegörelsen uppgår i övrigt till ett par skyltfönster i Rinkeby centrum som har krossats. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Polisen i Rinkeby sköt för att träffa

Publicerad

Under nattens våldsamma upplopp i Rinkeby kastade flera maskerade personer sten mot polisen.

Polisen kände sig då så trängd att man avlossade skott som inte var avsedda för att varna.

– Man avlossade ett skott som är betecknat som verkanseld, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

En fotograf på Dagens nyheter blev i samband med upploppen misshandlad och fick tillbringa natten på sjukhus, säger han till DN.

Nu ökar polisen bemanningen i Rinkeby.

Larmet kom till polisens kännedom vid 20.18 på måndagskvällen. En polispatrull ska då ha befunnit sig i området för att omhänderta en efterlyst person.

I samband med detta började flera personer vid tunnelbanan kasta stenar mot polisen.

Polispatrullen på platsen ska ha känt sig så pass trängd att man tvingades avlossa skott innan man drog sig tillbaka från platsen med den efterlyste personen.

Inledningsvis sades det att det handlade om varningsskott, men under morgonen meddelar polisen att man sköt verkanseld.

Till skillnad mot varningsskott innebär verkanseld att polisen avlossar tjänstevapen för att träffa målet.

– Vår personal blev attackerad av ett antal personer, vissa av dem var maskerade och kastade sten. Man kände sig så trängd att man avlossade ett skott som är betecknat som verkanseld, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

Under natten hade polisen ett stort antal patruller på plats i Rinkeby, något de kommer fortsätta med under tisdagen.

– Vi ökar bemanningen och kommer att bli kvar så länge det behövs för att skapa trygghet och ordning, säger Ulf Johansson, regionpolischef på polisens hemsida.

 

LÄS MER: Här attackeras polispatrullen i Rinkeby

 

Ett vittne på platsen rapporterar att poliserna drog sig tillbaka till en bensinmack i samband med att stenkastningen inleddes. Upp emot 30 ungdomar ska ha deltagit, och enligt vittnet ska de ha spärrat av en väg för att brandkåren inte skulle kunna ta sig fram.Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Rubriceras som våldsamt upplopp

Flera poliser fick stenar kastade på sig. En polis fick en sten på armen, men det är oklart hur allvarligt skadad han blev.

Polisen rubricerar händelsen som våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Ingen person ska ännu ha gripits i samband med stenkastningen.

– En person som befann sig på torget blev misshandlad och en person som var på väg hem blev misshandlad och rånad, säger Sylvia Oldin.

En av de som misshandlades var en fotograf på DN.

– Jag har träffats av en massa slag och sparkar både på kroppen och i huvudet. Jag har tillbringat natten på sjukhuset, säger han till tidningen.

Ett vittne på platsen rapporterar att poliserna drog sig tillbaka till en bensinmack i samband med att stenkastningen inleddes. Upp emot 30 ungdomar ska ha deltagit, och enligt vittnet ska de ha spärrat av en väg för att brandkåren inte skulle kunna ta sig fram.

SL har, efter beslut från polisen strax före klockan 22, ställt in busstrafiken i området. Bland annat stannar buss 179 och buss 514 inte vid fem hållplatser, däribland Rinkeby centrum.

På morgonen meddelade polisen att det rör sig om ett tiotal bilar som har brunnit.

En andra attack

På bilder från platsen kan man se hur flera bilar står i brand, och räddningstjänsten är på plats för att släcka dessa.

– Sju-åtta bilar har brunnit i området. Vi rör oss fram och tillbaka, man står aldrig stilla vid sådana här händelser men vi har bra med resurser på plats, säger Lars Byström.

Nu ökar polisen bemanninge i Rinkeby.Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

På morgonen meddelade polisen att det rör sig om ett tiotal bilar som har brunnit. Skadegörelsen uppgår i övrigt till ett par skyltfönster i Rinkeby centrum som har krossats.

Enligt uppgifter ska just räddningstjänsten ha begärt förstärkning från Sollentuna och Brännkyrka.

Vid 22.20 attackerades polisen en andra gång av ungdomsgänget. Det rörde sig om ett planerat, samlat angrepp där ungdomarna rusade mot polisen och kastade sten.

 

LÄS MER: Polis tacklas till marken under utryckning

 

"Har hjälmar och skyddsutrustning"

Expressens reporter på plats, Kim Malmgren, berättar under måndagskvällen att stämningen i centrum, där ett hundratal personer befinner sig, har varit ganska lugn och inte speciellt uppjagad.

– Det brinner fortfarande i två stycken bilar. Räddningstjänsten har gått in i centrum för att börja släcka bränderna. Även polisen är där med hjälmar och skyddsutrustning. Sammanlagt har jag sett 4-5 polisbussar i området, säger han.

Vid 23.30-tiden hade man positionerat sig vid tunnelbanan i Rinkeby. Enligt Lars Byström har man gått in med flera resurser i området.

Utbrända bilar i Rinkeby.Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

– Vi går in för att det ska bli lugn och ro där inne. Dessvärre har vi fått rapporter om att flera butiker har plundrats i området. Väl på plats kommer vi säkert att kontrollera personer och i bästa fall kan vi gripa någon inblandad.

”Mycket allvarligt”

– Det är förstås mycket allvarligt att poliser blir angripna när det gör sitt jobb. Det vi ser kan vara ett resultat av att vi ökat trycket mot kriminella i området. Men jag kan försäkra att vi är uthålliga och kommer inte lämna, snarare intensifiera vårt arbete, säger Ulf Johansson, regionpolischef på polisens hemsida.

Ett stort antal anmälningar är upprättade bland annat: Tre våldsamma upplopp, våld mot tjänsteman, två misshandelsfall, skadegörelse samt grova stölder.

 

 

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag