Anders Behring Breivik på väg från häktningsförhandlingen. Foto: Scanpix
Anders Behring Breivik på väg från häktningsförhandlingen. Foto: Scanpix

Polisen fruktar fler terrordåd efter häktningen

Publicerad
Uppdaterad
Anders Behring Breivik kan ha flera medhjälpare på fri fot.
Ungdomarna på Utöya har sagt att mördaren inte var ensam.
Själv hävdar 32-åringen att det finns ytterligare två "celler" i hans terrororganisation.
Polisen är rädd för att något kan komma att hända efter häktningsförhandlingarna, som ägde rum vid 14-tiden på måndagen.
– Det vi fruktar är att något ska ske som han har kontroll över genom andra. Om vi tar oss igenom den här dagen kan vi andas lättare, säger en poliskälla till Verdens Gang.
Utredarna försöker nu klarlägga om det finns fler bomber – och gärningsmän.

Fler män på ön

Flera av ungdomarna på Utöya hävdar att de har sett fler gärningsmän på ön under massakern. De har beskrivit en man som inte bar polisuniform.
32-åringen ska även ha haft med sig en person när han försökte köpa konstgödsel i en affär i Oslo i april.
Behring Breivik hävdar själv att det finns ytterligare två "celler" i hans terrororganisation. En av anledningarna till att rätten beslutade om lyckta dörrar vid dagens häktningsförhandlingar var rädsla för att han skulle skicka kodade meddelanden till eventuella medhjälpare genom pressen.

Två byggnader

I Behring Breiviks över 1 500 sidor långa manifest, som han lagt ut på internet före attentaten, talar han om fler möjliga angrepp.
Enligt Aftenposten har Breivik sagt i förhör att han planerat att angripa två andra byggnader i centrala Oslo.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida