Polisen bekräftar: Vi har viss samverkan

Publicerad
Uppdaterad
Försvarsministern hävdar att "brott i allmänhet" inte omfattas av FRA:s verksamhet och att FRA inte får lämna uppgifter om sådant till polisen.
Men rikskriminalpolisen bekräftar för Expressen.se att FRA utför avlyssningar mot "den grova organiserade brottsligheten".
- Vi har en viss samverkan, säger Arne Andersson på rikskriminalen till Expressen.se om FRA.
Frågetecknen om FRA och den nya lagen som ger myndigheten ännu större befogenheter att utföra avlyssning hopas. Trots att regeringen argumenterat för FRA-lagen utifrån att det handlar om "försvarsunderrättelsetjänst", lämnas många uppgifter redan nu till polisen:
  Arne Andersson, chef för kriminalavdelningen på rikskriminalpolisen, säger:
  – Det är klart att vi har kommunikation mellan varandra och vi får del av resultaten, men jag vill inte säga hur det går till.
   – Den grova organiserade brottsligheten har sådana inslag i dag att den utgör ett hot i ett bredare perspektiv och på ett mer övergripande plan. Den finns på områden som går in på terrorism. Visst har vi ett visst mandat, vi snuddar vid de frågorna, men jag vill inte säga exakt på vilket sätt men det rör sig inom den grova brottsligheten.

Vanlig kritik


   Just oron för hur FRA-insamlad information ska hanteras av staten är en vanlig kritik mot FRA-lagen.
   När försvarsminister Sten Tolgfors (m) chattade med besökaren på Expressen.se fick han en fråga om inte information om exempelvis "knarklangare och pedofiler" inte skulle lämnas till polisen, ändå?
  Svaret från ministern var glasklart:
  "StenTolgfors: Brottsbekämpning hanteras genom annan lag där s.k hemliga tvångsmedel kan användas efter domstolsbeslut."
   Signaturen Ken Rabelius frågade:
  "Hur Kan du försäkra svenska folket att inga ändåmålsglidningar kommer ske?  T.ex att Fra börjar användas för att spana efter pedofiler och andra nätbrott?"
  Ministern svarade igen:
  "Sten Tolgfors: Information rörande enskilda personer skall förstöras, om det inte har direkt bäring på uppdraget. BARA om information gällande enskild är relevant för försvarsunderrättelseverksamhet - inte brott i allmänhet alltså - så skall den överlämnas till polisen. Ett exempel jag sagt i riksdagen: Om en person smugglar knark för egen vinnings skull faller det utanför FRAs uppdrag. Informationen skall förstöras. Om en person smugglar knark för att finansiera terrorism så kan detta rapporteras vidare till Polisen. "
   Expressen.se pratade med Sten Tolgfors på torsdagskvällen om samarbetet mellan Säpo och FRA.
- Det handlar om att värna Sverige mot yttre hot, det kan vara terrorism, spridning av massförstörelsevapen biologiska hot, it-attacker - för att nämna några exempel - tillsammans med mer traditionella hot. Dessa hot hanteras av fler olika myndigheter i Sverige.
- FRA har bara rätt att rapportera vidare den information som ligger inom mandatet. Det handlar inte om att ställa någon till svars för brott i efterhand utan det handlar om yttre hot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag