ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Pluto inte längre en planet

ANNONS:
Pluto är inte längre en planet.
Det beslutade ledande astronomer i dag.
Solsystemet har från och med i dag endast åtta planeter.
Det har varit en vecka med hätska diskussioner om Plutos status. Men i dag beslutade International Astronomical Union att ta bort den planetstatus som Pluto haft sedan den upptäcktes 1930, rapporterar CNN. När Pluto upptäcktes klassificerades den som en planet eftersom man trodde att den hade samma storlek som Jorden. Pluto status förstärktes ytterligare när man 1978 upptäckte att den hade en måne som senare döptes till Charon. Under de senaste 15 åren har Plutoanhängare fått det allt tuffare av två alledningar

Utanför solsystemet

På 1990-talet blev teleskopen allt kraftigare och vetenskapsmännen upptäckte då att det fanns ett flertal kroppar i närheten av Pluto som är av samma storlek. Samtidigt upptäcktes att Pluto omloppsbana var avlång vilket gör att den svävar utanför det solsystem som Jorden är en del av. Attackerna mot Plutos status som planet resulterade bland annat i att den år 2000 noppades från en utställning om solsystemet. Och från och med i dag har alltså solsystemet endast åtta planeter. Dessa är: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: