Pluto inte längre en planet

Publicerad
Uppdaterad
Pluto är inte längre en planet.
Det beslutade ledande astronomer i dag.
Solsystemet har från och med i dag endast åtta planeter.
Det har varit en vecka med hätska diskussioner om Plutos status. Men i dag beslutade International Astronomical Union att ta bort den planetstatus som Pluto haft sedan den upptäcktes 1930, rapporterar CNN. När Pluto upptäcktes klassificerades den som en planet eftersom man trodde att den hade samma storlek som Jorden. Pluto status förstärktes ytterligare när man 1978 upptäckte att den hade en måne som senare döptes till Charon. Under de senaste 15 åren har Plutoanhängare fått det allt tuffare av två alledningar

Utanför solsystemet

På 1990-talet blev teleskopen allt kraftigare och vetenskapsmännen upptäckte då att det fanns ett flertal kroppar i närheten av Pluto som är av samma storlek. Samtidigt upptäcktes att Pluto omloppsbana var avlång vilket gör att den svävar utanför det solsystem som Jorden är en del av. Attackerna mot Plutos status som planet resulterade bland annat i att den år 2000 noppades från en utställning om solsystemet. Och från och med i dag har alltså solsystemet endast åtta planeter. Dessa är: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag