Piratpartiet fortsätter öka - nu på fjärde plats

Publicerad
Uppdaterad
Folkpartiet passerar tio procent. Piratpartiet får två mandat.
Socialdemokraterna vinner matchen mot Moderaterna.
Det visar EU-valsprognosen från Expressen och Demoskop.
Prognosen för valresultatet från Expressen och Demoskop visar att Socialdemokraterna vinner matchen mot Moderaterna, men att bägge partierna klår sina valresultatet från 2004. S får 27,9 procent, drygt tre procentenheter bättre än 2004. M hamnar på 25,8, en förbättring sedan förra EU-valet med mer än sju procentenheter.

Ständigt stigande siffror

Piratpartiet kapar åt sig två mandat. De har haft stigande siffror i valrörelsen, och landar på 8,8 procent.
FP och MP har slagits om vem som ska få två mandat. Miljöpartiet har gått bra i valrörelsen, men tappat på slutet. I prognosen hamnar de på 6,8 procent, vilket innebär ett mandat.
Folkpartiet, som legat under förra valresultatet i mätningarna, hämtar upp i spurten. Partiet får 10,7 procent. Toppnamnet Marit Paulsen får alltså sällskap i parlamentet från en partikamrat.

Vänstern backar

Vänsterpartiet backar mer än sju procentenheter sedan 2004. Med 5,4 procent tappar de ett mandat. KD, som balanserat på spärren, får behålla sitt mandat. Med 5,2 procent gör de ett något sämre resultat än i förra valet.
Centerpartiet behåller sitt mandat, och sjunker med cirka en procentenhet sedan 2004. Varken FI, Junilistan eller SD hamnar i närheten av ett mandat.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida