När Europas stats- och regeringschefer samlades för att hedra terrorns offer i Madrid valde Göran Persson att klappa kossorna hos Peter Holmberg på Uddberga gård i Södermanland.
När Europas stats- och regeringschefer samlades för att hedra terrorns offer i Madrid valde Göran Persson att klappa kossorna hos Peter Holmberg på Uddberga gård i Södermanland.

Persson: Jag vill bli bonde

Publicerad
Uppdaterad
Det är så här Göran Persson tänker sig framtiden. På besök i ladugården.
- Jag tänker bli bonde och ha en egen gård om fem år, avslöjar han.
Men nu ångrar Persson att han valde ett lantbruksbesök i stället för att hedra terrorns offer i Madrid.
Statsministern säger rakt ut att hans dröm är att om fem år ha en egen bondgård där han och hustrun Anitra kan leva nära och njuta av naturen. - Vi funderar på att skaffa den någonstans i Sörmland och håller på att se oss om efter något lämpligt, avslöjade han vid en pressträff i Dalarna. - För varje år han åldras blir han mer fascinerad av jordbruk, marken, skogarna och åkrarna. Det är ett genuint intresse, säger Jan Larsson, statsministerns presschef. Klappade kossor Intresset för lantbruk kostade statsministern många politiska poäng. Frankrikes president Jacques Chirac, Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder, Storbritanniens premiärminister Tony Blair och USA:s utrikesminister Colin Powell deltog vid minneshögtiden i Madrid. Göran Persson valde att klappa kossor i Södermanland. Kritiken blev hård och enligt presschefen medger nu statsministern att hans beslut kanske borde ha varit ett annat. - Han har bejakat problembilden lite grann, formulerar sig Jan Larsson. Och så här säger statsministern i dag: - Med tanke på den debatt det här vållat och det engagemang som verkar finnas i Sverige för svensk representation utomlands för den här typen av aktiviteter så är det klart att jag kanske hade agerat annorlunda om jag hade förstått detta innan. Långt borta från inrikespolitiska stormar funderar lantbrukaren Peter Holmberg över vad som egentligen hände när han hade statsministern på besök. Oroad för skatten - Ingen av journalisterna var intresserad av min vardag, det är då klart, säger han. Var Persson det då? - Det tror jag. Vi diskuterade inte detaljer i mitt yrke, men han är till exempel medveten om att hög dieselskatt är ett problem för oss lantbrukare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag