ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Claes Elfsberg i SVT:s storsatsning i nya "Aktuellt". Foto: SVT
Claes Elfsberg i SVT:s storsatsning i nya "Aktuellt". Foto: SVT

Personalproblem på nya "Aktuellt"

ANNONS:

Sömnproblem, sjukskrivningar, oro.

Så ser det ut bakom rubrikerna på SVT:s storsatsning nya "Aktuellt".

Nu har arbetsmiljöombuden lämnat in en anmälan till arbetsgivaren.

– Det har blivit något bättre, men kanske inte helt bra än, säger nyhetsankaren Claes Elfsberg.

Det är de som arbetar med SVT:s nya sändningssystem som främst har drabbats av sjukdom, oro och sömnproblem, uppger branschtidningen Journalisten.

Mozart, som utsändningssystemet kallas, används av bland även annat NRK i Norge och tyska tv-kanaler. Men installerades nyligen i samband med omgöringen av nya Aktuellt.

Brist på dialog

Anmälan gäller både fysisk och psykosocial arbetsmiljö och både de som jobbar med nyheter och allmän-tv. I anmälan slog man fast brister på samordning, avsaknad av tydliga direktiv och brist på dialog och kommunikation med de anställda.

– Det var olämpligt att starta nya Aktuellt samtidigt som vi bytte sändningsteknik, säger Nina Fahlman, sändningsproducent och som ingår i den grupp som tillsatts för att se över arbetsmiljön i kontrollrummet till Journalisten.

"Jobbig första tid"

Aktuellts chef Eva Landahl medger att det kanske inte var så lämpligt att byta format på nyhetsprogrammet samtidigt som man flyttade till en ny studio med ett nytt sändningssystem.

– Det kan man väl fundera över i efterhand om det var så klokt, men det fanns inget annat alternativ. Den andra studion var helt uttjänt, säger hon.

Malin Rogström, avdelningschef för publicering på riksnyheterna och som ansvarar för de sändningsproducenter och redaktörer som jobbar i kontrollrummet, håller med om att det har varit en jobbig första tid för medarbetarna innan det nya systemet har satt sig.

– Men den här bilden av att många skulle vara sjukskrivna stämmer inte. Mig veterligen finns det en sjukskriven. Jag vet att det finns vissa personer som har burit på känslor av att man känner sig misslyckad, säger hon.

Arbetsmiljögrupp utsedd

Enligt Malin Rogström har teknikstrulet drabbat Aktuellt hårdast, eftersom det är ett nytt och svårt format. Men nu anser hon att det värsta över.

Hon har ändå full förståelse för arbetsmiljöombudens anmälan.

– Det är självklart för ett sätt för arbetsmiljöombuden att visa på allvaret i frågan. Vi har haft en väldigt allvarlig situation, som vi också tar på största allvar.

Vad har ni gjort för att förbättra situationen?

– Divisionscheferna har utsett en arbetsmiljögrupp, där vi går igenom vad som behöver göras och hur vi ska göra det. Sedan har vi gjort massor av justeringar av tekniken i efterhand. Tekniken är nu ganska habil.

Claes Elfsberg, programledare för Aktuellt, menar att det fortfarande finns problem med tekniken.

– Det har blivit något bättre, men kanske inte helt bra än, säger han.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: