ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Pastorn: "Homosexualitet är en synd"

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
Det var fullt i rättssalen när Göta hovrätt i Jönköping på onsdagen tog itu med frågan om religions- och yttrandefrihetens gränser.
Målet gällde pingstpastorn Åke Green från Öland, som dömts till fängelse för att ha hetsat mot homosexuella.
Den nu 63-årige Green luftade i en engagerad predikan i Borgholm sommaren 2003 en bibeltrogen syn på homosexualitet. Han dömdes av Kalmar tingsrätt till en månads fängelse. Enligt domen var hans uttalanden "påhopp på och uttryck för missaktning av homosexuella som grupp". I hovrätten ville kammaråklagare Kjell Yngvesson fylla på fängelsetiden med några månader, medan Green själv ville bli frikänd. Målet har fått internationell uppmärksamhet och utanför domstolen fanns banderoller på både svenska och engelska till försvar för rätten att fritt tolka bibeln. - Målet är unikt. Om Green fälls kan Sverige inte längre kritisera förföljelse av religiösa på andra håll i världen, sade Samuel E Ericsson, ordförande för organisationen Rule of Law Forum i New York, som följde målet på plats.

Svarade vältaligt

Åke Greens försvarsadvokat, Percy Bratt, åberopade Europakonventionen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Han hävdade att en förkunnare måste ha långtgående rätt att uttolka sin religions urkund. - Målet gäller inte bara Åke Green, utan utövare av olika religioner runt om i världen, menade Bratt. Greens predikan spelades upp i rättssalen och han svarade sedan vältaligt på alla frågor. Han anser bland annat att man väljer att bli homosexuell och att man inte kan vara kristen och aktivt homosexuell. Men han fördömer inte, sade han, utan vill i stället hjälpa homosexuella att ändra sig.

"Grovt kränkande"

Åklagaren slog fast att Greens predikan är grovt kränkande. - Skulle det vara tillåtet att säga något av detta vid ett nynazistiskt möte? frågade han sig och hävdade att Green hyllas på nazistiska hemsidor. Demokrati- och jämställdhetsminister Jens Orback kommenterar också frågan. - Det ska inte finnas några skyddade rum för hets mot folkgrupp, säger Orback till TT. Han betonar att han inte försöker påverka utgången i målet, men menar att varken religions- eller yttrandefriheten ska ge utrymme att kränka andra människors rättigheter. - Det är bra att det nu prövas var gränsen går, säger han. Dom faller den 11 februari.

Bakgrund: "En cancersvulst på samhällskroppen"

Vad sade pastor Åke Green egentligen i den predikan som han dömts för? Här är några citat, hämtade ur Kalmar tingsrätts fällande dom: "Är homosexualitet något man väljer, svar ja. Man väljer det. Man är inte född till det." "Sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen. Herren vet att sexuellt förvridna människor kommer till och med att våldta djuren." "Genom att legalisera partnerskap mellan män och män och mellan kvinna och kvinna, så kommer det att skapa katastrofer helt enkelt. Utan dess like. Vi ser följderna redan av det här. Vi ser det genom aids som sprider sig. Nu är inte alla aidssmittade... homosexuella, men det har uppstått på grund av detta en gång i tiden." "Nu vill jag understryka att alla homosexuella är inte pedofiler. Och alla homosexuella är inte perversa. Men man öppnar ändå porten till förbjudna områden och låter synden få fäste i tankelivet".
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: