Pastorn: "Homosexualitet är en synd"

Publicerad
Uppdaterad
Det var fullt i rättssalen när Göta hovrätt i Jönköping på onsdagen tog itu med frågan om religions- och yttrandefrihetens gränser.
Målet gällde pingstpastorn Åke Green från Öland, som dömts till fängelse för att ha hetsat mot homosexuella.
Den nu 63-årige Green luftade i en engagerad predikan i Borgholm sommaren 2003 en bibeltrogen syn på homosexualitet. Han dömdes av Kalmar tingsrätt till en månads fängelse. Enligt domen var hans uttalanden "påhopp på och uttryck för missaktning av homosexuella som grupp". I hovrätten ville kammaråklagare Kjell Yngvesson fylla på fängelsetiden med några månader, medan Green själv ville bli frikänd. Målet har fått internationell uppmärksamhet och utanför domstolen fanns banderoller på både svenska och engelska till försvar för rätten att fritt tolka bibeln. - Målet är unikt. Om Green fälls kan Sverige inte längre kritisera förföljelse av religiösa på andra håll i världen, sade Samuel E Ericsson, ordförande för organisationen Rule of Law Forum i New York, som följde målet på plats.

Svarade vältaligt

Åke Greens försvarsadvokat, Percy Bratt, åberopade Europakonventionen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Han hävdade att en förkunnare måste ha långtgående rätt att uttolka sin religions urkund. - Målet gäller inte bara Åke Green, utan utövare av olika religioner runt om i världen, menade Bratt. Greens predikan spelades upp i rättssalen och han svarade sedan vältaligt på alla frågor. Han anser bland annat att man väljer att bli homosexuell och att man inte kan vara kristen och aktivt homosexuell. Men han fördömer inte, sade han, utan vill i stället hjälpa homosexuella att ändra sig.

"Grovt kränkande"

Åklagaren slog fast att Greens predikan är grovt kränkande. - Skulle det vara tillåtet att säga något av detta vid ett nynazistiskt möte? frågade han sig och hävdade att Green hyllas på nazistiska hemsidor. Demokrati- och jämställdhetsminister Jens Orback kommenterar också frågan. - Det ska inte finnas några skyddade rum för hets mot folkgrupp, säger Orback till TT. Han betonar att han inte försöker påverka utgången i målet, men menar att varken religions- eller yttrandefriheten ska ge utrymme att kränka andra människors rättigheter. - Det är bra att det nu prövas var gränsen går, säger han. Dom faller den 11 februari.

Bakgrund: "En cancersvulst på samhällskroppen"

Vad sade pastor Åke Green egentligen i den predikan som han dömts för? Här är några citat, hämtade ur Kalmar tingsrätts fällande dom: "Är homosexualitet något man väljer, svar ja. Man väljer det. Man är inte född till det." "Sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen. Herren vet att sexuellt förvridna människor kommer till och med att våldta djuren." "Genom att legalisera partnerskap mellan män och män och mellan kvinna och kvinna, så kommer det att skapa katastrofer helt enkelt. Utan dess like. Vi ser följderna redan av det här. Vi ser det genom aids som sprider sig. Nu är inte alla aidssmittade... homosexuella, men det har uppstått på grund av detta en gång i tiden." "Nu vill jag understryka att alla homosexuella är inte pedofiler. Och alla homosexuella är inte perversa. Men man öppnar ändå porten till förbjudna områden och låter synden få fäste i tankelivet".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag