"Här visar IS kristallklart att detta inte bara är IS-insprierat, utan att det är IS som slår till på europeisk mark", skriver IS-experten på Twitter. Foto: Twitter
"Här visar IS kristallklart att detta inte bara är IS-insprierat, utan att det är IS som slår till på europeisk mark", skriver IS-experten på Twitter. Foto: Twitter
Nio av personerna bakom terrordåden i Paris syns i filmen Foto: Markus Schreiber
Nio av personerna bakom terrordåden i Paris syns i filmen Foto: Markus Schreiber

Paristerrorister syns
i video släppt av IS

Publicerad

IS publicerade på söndagen en film med nio av personerna bakom terrordådet i Paris.

Om filmen är autentisk är det första beviset på att hela terrorgruppen kan knytas till IS.

– Här visar IS kristallklart att detta inte bara är IS-insprierat, utan att det är IS som slår till på europeisk mark, skriver New York Times IS-expert Rukmini Callimachi på Twitter.

Videon publicerades på söndagen av Islamiska statens mediacenter. Den ska visa bilder av de nio personernas sista ord.

– Detta är de sista orden från kalifatets nio lejon som mobiliserades för att få ett helt land, Frankrike, ner på knä, säger en berättarröst i filmen.

IS-tidningen Dabiq har tidigare i veckan annonserat att filmen ska publiceras.

Det finns också bilder på IS-gärningsmän som bär mikrofoner, vilket tyder på att de spelar in rörlig bild och ljud av sig själva när de utför dåd.

UD säger inget

Franska UD vägrar kommentera filmen som släpptes på söndagen, uppger Reuters. Nyhetsbyrån har inte kunnat få en bekräftelse på att filmen är autentisk.

I filmen ses några av terroristerna i kamouflagekläder vid en tidpunkt före attentaten och den ska vara inspelad i Raqqa i Syrien, som kontrolleras av IS.

Enligt Site, en fristående organisation som övervakar jihadister, säger gruppen i videon att de planerar att utföra ett liknande dåd i Storbritannien. Sites analytiker som sett filmen säger att fyra av terroristerna ses halshugga och skjuta fångar, skriver BBC.

Om den visar sig vara autentisk är det första gången som Parisdåden knyts direkt till IS i Syrien, skriver New York Times.

– Här visar IS kristallklart att detta inte bara är IS-insprierat, utan att det är IS som slår till på europeisk mark, skriver New York Times IS-expert Rukmini Callimachi på Twitter.

 

 

 

 

Nio av Paristerroristerna dog i november i anslutning till dåden.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida