Amina, 7 och Ali, 5, rövades bort av sin pappa under en övervakad lekstund. Foto: Privat
Amina, 7 och Ali, 5, rövades bort av sin pappa under en övervakad lekstund. Foto: Privat

Pappan: "Jag är inget monster"

Publicerad
Uppdaterad
Här berättar Osama Al Hasane för Expressen om dagarna med barnen.
I går lämnade han tillbaka Ali och Amina - efter att han varit internationellt efterlyst sedan i lördags.
- Jag är inget monster. Jag ville bara få vara nära mina barn, säger han.
Sent i går kväll träffade Expressen Osama Al Hasane. Han var trött men ändå hoppfull efter de fem senaste dagarna.
- Jag hoppas att det här kan skapa en förändring, att jag kan få göra min röst hörd, säger han.
Sedan i slutet av maj har han tillfälligt fråntagits vårdnaden om barnen Ali, 5, och Amina, 7.
- Orsaken är att de är rädda att jag ska ta dem med mig till Irak. Jag hoppas att det här kan bevisa att jag inte tänker göra det. Jag hade kunnat fly med dem, men gjorde det inte, säger han.
Osama hade barnen hos sig i fem dagar - och i går tog han kontakt med polisen och infann sig självmant på Norrmalms polisstation vid 19-tiden.

"Barnen har haft det bra"

Han och barnen kom till polisstationen i en taxi.
- Jag hade kontakt med polisen innan. Det kändes jätteviktigt att vi var överens innan så att allt skulle gå lugnt till för barnens skull, säger han och tillägger:
- Barnen har haft det bra den här tiden. Vi har inte befunnit oss i Stockholm och vi har kunnat vara ute och göra saker. Det har varit fina dagar för oss tre.
Han poängterar att han inte planerade i förväg att ta med barnen från det övervakade umgänget på Junibacken i lördags.
- Vi gick ut därifrån lugnt och stilla och när vi kom till parkeringen var övervakaren inte där. Det var en tillfällighet och jag bara satte barnen i bilen, berättar han.
Nu hoppas han på en ny förhandling i tingsrätten och att hans ord ska tas på större allvar. Efter ett första förhör hos polisen igår kväll blev Osama släppt på fri fot. Barnen är nu hos sin mamma Anna som befinner sig i Stockholm.

"Jag är såklart jätteglad"

De närmaste dagarna ska de bara vara och ta det lugnt.
- Jag är såklart jätteglad. Jag vill tacka för all hjälp jag har fått av tidningarna. Barnen mår bra. De leker med sina leksaker och är glada. De har varit med om en hel del, de pratar om olika lägenheter och taxiresor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag