Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Östermalmsladyn visade ny bevisning

Publicerad

Tone Oppenstam, 43, och hennes advokat presenterade i dag helt ny bevisning i det stora ekomålet.

De nya uppgifterna kom som en stor överraskning för åklagaren Kenneth Larsson:

– Jag tycker det här borde ha kommit tidigare. Vi är inne på fjärde dagen nu.

Tone Oppenstam höll under onsdagen ett närmare två timmar långt anförande i sal 26 i Stockholms tingsrätt, där hon redogjorde för sin roll som affärskvinna. Samtidigt satt åklagaren Kenneth Larsson lätt tillbaka lutad, ofta med armarna i kors, och lyssnade.

Bara några minuter tidigare var det stor dramatik. Då lämnade försvarssidan, helt plötsligt, in ny bevisning – som helt ska fria Tone Oppenstan, känd från TV4-såpan "Ladies på Östermalm" från misstankarna om grov ekonomisk brottslighet.

Hennes advokat Thomas Johansson kommenterar försvarets nya bevisning:

– Det här ska styrka massor av olika saker, däribland att de namnteckningar som påstås vara förfalskade av min klient inte är det.

Irriterad åklagare

Ni har inte varskott om att ni haft ny bevisning på gång?

– Nej, det har vi inte gjort. I ett sådant här mål måste man först se vad åklagaren presenterar - det är inte alltid så lätt att veta vad som ska bli relevant. Det brukar ge sig under loppets gång, säger advokat Thomas Johansson.

Åklagaren Kenneth Larsson såg lätt irriterad ut när han fick ta del av den nya bevispärmen.

I en paus sa han till Expressen.se:

– Jag tycker det här borde ha kommit tidigare. Vi är inne på fjärde dagen nu.

"Lämnats in tidigare"

Din reaktion på den nya bevisningen?

– Den borde ha lämnats in tidigare.

Tycker du att åtalet försvagats i och med den nya bevisningen?

– Nej det tycker jag inte. Vissa av de här handlingarna kan ju åklagaren också använda sig av.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida