Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge
Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge

Ökning av extrema nätverk efter dåden

Publicerad

Internationella antiislamistiska extremnätverk växer enligt en ny rapport.

Anders Behring Breiviks inspirationskälla, den norska bloggaren Fjordman, pekas samtidigt ut som en av de mäktigaste antiislamisterna i världen.

- Fjordman är en del av ett större nätverk av personer och organisationer, säger journalisten Nick Lowles, expert på högerextrema grupper, till NTB.

När rättegången mot Anders Behring Breivik snart inleds kommer en rapport från den antirastiska organisationen Hope not Hate som visar att antiislamistiska nätverk ökar i inflytande.

Enligt The Guardian, som har tagit del av studien, så bildar grupperna nätverk över Europa och USA för att sprida sin antiislamistiska agenda. 190 olika grupper identifieras i rapporten.

Storbritannien pekas ut som ett av de länderna som har flest aktiva antimuslimska grupper med 22 och Norge ska ha sju.

"Dyker upp överallt"

Den norska bloggaren Peder Nøstvold Jensen, mer känd som Fjordman och en av Anders Behring Breiviks största inspirationskällor, pekas samtidigt ut som en av de tolv mest inflytelserika ideologerna i den antiislamistiska kulturen.

– Fjordman är en del av ett större nätverk av personer och organisationer, säger journalisten Nick Lowles, expert på högerextrema grupper, till den norska nyhetsbyrån NTB.

– På grund av internet organiserar de sig på ett annat sätt än tidigare. Fjordmans åsikter dyker upp överallt.

I det 1 500 sidor långa manifest som Breivik skickade ut före sitt terrordåd den 22 juli förra året citerade han Fjordman 118 gånger.

Rättegången mot Anders Behring Breivik inleds på måndag.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida