ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge
Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge

Ökning av extrema nätverk efter dåden

ANNONS:
Tidigare artiklar

Internationella antiislamistiska extremnätverk växer enligt en ny rapport.

Anders Behring Breiviks inspirationskälla, den norska bloggaren Fjordman, pekas samtidigt ut som en av de mäktigaste antiislamisterna i världen.

- Fjordman är en del av ett större nätverk av personer och organisationer, säger journalisten Nick Lowles, expert på högerextrema grupper, till NTB.

När rättegången mot Anders Behring Breivik snart inleds kommer en rapport från den antirastiska organisationen Hope not Hate som visar att antiislamistiska nätverk ökar i inflytande.

Enligt The Guardian, som har tagit del av studien, så bildar grupperna nätverk över Europa och USA för att sprida sin antiislamistiska agenda. 190 olika grupper identifieras i rapporten.

Storbritannien pekas ut som ett av de länderna som har flest aktiva antimuslimska grupper med 22 och Norge ska ha sju.

"Dyker upp överallt"

Den norska bloggaren Peder Nøstvold Jensen, mer känd som Fjordman och en av Anders Behring Breiviks största inspirationskällor, pekas samtidigt ut som en av de tolv mest inflytelserika ideologerna i den antiislamistiska kulturen.

– Fjordman är en del av ett större nätverk av personer och organisationer, säger journalisten Nick Lowles, expert på högerextrema grupper, till den norska nyhetsbyrån NTB.

– På grund av internet organiserar de sig på ett annat sätt än tidigare. Fjordmans åsikter dyker upp överallt.

I det 1 500 sidor långa manifest som Breivik skickade ut före sitt terrordåd den 22 juli förra året citerade han Fjordman 118 gånger.

Rättegången mot Anders Behring Breivik inleds på måndag.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: