Skadade barn anländer till ett sjukhus i Gaza, efter attacker på måndagen. Förhållanden är mycket svåra och bara under måndagsförmiddagen har minst fem barn fått sätta livet till. Foto: Ashraf Amra
Skadade barn anländer till ett sjukhus i Gaza, efter attacker på måndagen. Förhållanden är mycket svåra och bara under måndagsförmiddagen har minst fem barn fått sätta livet till. Foto: Ashraf Amra

Offensiven har krävt 90 barns liv

Publicerad
Israels markoffensiv har krävt nästan 90 barns liv i Gazaremsan, skriver nyhetsbyrån AFP.
Förhållandena är mycket svåra.
- Föräldrarna i Gaza försöker skydda och ta hand om sina barn sitter i en enormt svår situation, säger Annie Foster vid Rädda Barnen.
Efter måndagens attacker har ytterligare åtminstone fem barn fått sätta livet till, uppger AFP.
Rädda Barnen finns på plats. Det är dock väldigt svårt att göra ett bra arbete, skriver man i ett pressmeddelande. De pågående striderna gör det farligt att röra sig i Gaza.
Hittills har man kunnat dela ut förnödenheter till bortåt 650 familjer, omkring 6 000 personer.

Kylan stort problem

- Föräldrarna i Gaza som försöker skydda och ta hand om sina barn sitter i en enormt svår situation. Dels kan de inte förse sina barn med mat utan måste stanna inne för att inte riskera att bli beskjutna. Dels tvingas barnfamiljer, som fått sina hem förstörda, ut på gatorna för att söka skydd, berättar Annie Foster, ansvarig för Rädda Barnens katastrofarbete i Gaza, i pressmeddelandet.
Även kylan ställer till stora problem och det människorna i området tvingas bevittna påverkar deras psykiska hälsa starkt, inte minst gäller det barnen.
- Familjer vågar inte ha fönstren stängda av rädsla för att de ska splittras av bombningarna. Detta innebär att barnen, som i de flesta fall är undernärda och därför hälsomässigt försvagade, nattetid utsätts för stark kyla, säger Annie Foster.

Situationen kritisk

Situationen för barnen är kritisk. Cirka 50 000 barn är undernärda och man kan nu inte ens få tag i mejerivaror.
- Människorna i Gaza är i desperat behov av mat och mediciner. Allt mjöl är slut så bagerierna hålls stängda. Rädda Barnens prioritet just nu är att distribuera mat in till Gaza, samt medicinsk utrustning, säger Sanna Johnson, regionchef för Rädda Barnen i mellanöstern, i samma pressmeddelande.
Enligt FN är anfallen mot Gaza ”en kollektiv bestraffning som har lett till en humanitär katastrof”.
En talesperson för Israels militär uppgav på måndagen att man har släppt in en konvoj med förnödenheter till Gazaremsan.
- Konvojen med 80 lastbilar har passerat genom Kerem Shalom-övergången i söder, säger talespersonen till AFP.
I lastbilarna finns bland annat medicin och mat från Egypten, Jordanien, Grekland och FN.
Samtidigt har Israel öppnat Nahal Oz för att släppa in 200 000 liter bensin och 120 ton hushållsgas till Gazaremsan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag