Mats Odell vill gärna bli KD:s nye partiledare. Partiets kris - "den värsta sedan det bildades" - fick honom att utmana nuvarande partiledaren Göran Hägglund.
Mats Odell vill gärna bli KD:s nye partiledare. Partiets kris - "den värsta sedan det bildades" - fick honom att utmana nuvarande partiledaren Göran Hägglund.

Odell: Ungdom är en övergående egenskap

Publicerad
Uppdaterad
Utmanaren Mats Odell, 64, slår tillbaka mot de som hävdar att Kristdemokraterna skulle bli mer moralkonservativt om han tar över partiledarposten.
Han ser heller inte sin ålder som en nackdel.
- Ungdom är en övergående egenskap, sade han på en presskonferens i dag.
På söndagen tillkännagav Mats Odell sin kandidatur till partiledarposten. Vid en pressträff på måndagen sade han att det inte var något lätt beslut, men att partiets kris – "den värsta sedan det bildades" – fick honom att ta steget.
– Varje gång vi har varit i val har vi förlorat 17–25 procent av vårt tidigare väljarstöd, säger han enligt TT.
Odell medger att han själv har ett stort ansvar för partiets politik, eftersom han har varit vice ordförande och ingått i presidiet, partiets högsta ledning – men att han inte har haft det yttersta ansvaret.
– Jag tror att ett annat politiskt ledarskap har förutsättningar att påverka partiets resultat.

Tuffare förhandlingstaktik

Partiet har varit överens om att ge Göran Hägglund en chans att vända den negativa utvecklingen, menar Odell – men resultatet har inte varit tillräckligt.
– Det har kommit väldigt många bra paroller, men det behövs mer av en röd tråd, något som hänger ihop. En röd tråd om varför Kristdemokraterna behövs i svensk politik, säger han.
– Det har kommit slogans som inte har fyllts med ett politiskt innehåll, men även det inre arbetet har inte har präglats av den kommunikation som behövs.
Nu måste partiet visa upp en tuffare förhandlingstaktik och prata ihop sig med andra aktörer, som organisationer, innan man sätter sig i slutna förhandlingsrum, menar Odell.
Om han blir partiledare vill han ha ett "inkluderande ledarskap" som gör att han kommunicerar med hela partiorganisationen.
– Jag är helt övertygad om att vårt parti har en potential i Sverige. Det handlar om att kunna visa upp en bredd i vårt parti utanför de sociala frågorna.

"Brett folkligt parti"

Odell tillbakavisar påståenden om att han skulle tillhöra den kristna högern, och att partiet skulle bli mer moralkonservativt med honom vid rodret.
– Då har vi inte en chans. Vi måste vare ett brett folkligt parti.
Han ser inte sin ålder som en nackdel.
– Ungdom är en övergående egenskap. Jag tror att erfarenhet är en annan bra egenskap. Jag känner mig pigg och alert.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag