Foto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL

Obligatorisk skola
- från sex års ålder

Publicerad

Grundskolan förlängs till tio år och elva år för vissa elever.

Det betyder att det blir obligatorisk skolgång från sex års ålder, inte sju som i dag.

Det meddelade utbildningsminister Jan Björklund på en pressträff i dag.

– Sexåringar är i den åldern där de är allra mest nyfikna och vetgiriga, säger Björklund.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, utbildningsminister Jan Björklund, näringsminister Annie Lööf och socialminister Göran Hägglund inleder vårterminen med att besöka grundskolan Engelbrektsskolan i Stockholm nu på förmiddagen. I samband med besöket håller de en pressträff för att presentera en nyhet på skolområdet.

Elva för vissa

Sedan i december har den skolpolitiska debatten handlat om de sjunkande resultaten i svensk skola. Den internationella Pisa-undersökningen visade på svenska resultat under OECD-snittet på alla tre områden – läsförståelse, matematik och naturvetenskap.

– Ett av förslagen handlar om en förlängning av skolplikten i den obligatoriska skolan. Den förlängs till tio år och elva år för vissa elever, säger Björklund enligt TT.

– Sverige är i dag ett land som börjar skolan sist av alla. Det innebär att en tioårig grundskola med skolplikt från sex års ålder, det innebär att lågstadiet blir fyråaårigt. Sexåringarna blir de nya årskurs 1.

Det blir alltså obligatorisk skolgång från sex års ålder, inte sju som i dag.

– Sexåringar är i den åldern där de är allra mest nyfikna och vetgiriga. Tidigare inställning är att vi ska skydda barnen från kunskaper, men de vill gå i skolan.

Lågstadiet i den nya skolan blir därmed fyraårigt.

Slutet av nästa mandatperiod

Genomförandet av detta tar dock tid.

– Ytterligare en stor mängd elever ska in i byggnaden och även lärare ska in. Det gör man inte i brådrasket, säger han.

Ambitionen är att reformen ska vara genomförd till slutet av nästa mandatperiod, eller början av mandatperioden därpå. Kostnaden ligger i miljardklassen.

– Det är en kunskapsutmaning. Vi vill se människor växa utifrån egna förutsättningar. Mycket är nytt. Vi har tittat in i nästa mandatperiod och på vad vi vill presentera som alliansregering, säger Fredrik Reinfeldt

Näringsminister Annie Lööf (C):

– Vi lägger vi även ett förslag att förlänga skolplikten för de som inte klarar av gymnasiebehörighet.

– Vi tycker att det är rimligt att man inom grundskolan får kunskaper och behörighet innan man lämnar och går över till gymnasiet, säger Lööf enligt TT.

– Att bara se på antal timmar och år är fyrkantigt. Därför är det viktigt att ge möjligheter för de som har det tuffare.

"Rusta sig inför framtiden"

Lööf talar om kombinationen av tidiga insatser, att börja ettan vid sex års ålder, samt möjligheten till förlängning av skolan, för att få behörighet till gymnasiet.

– Då kan man rusta sig inför framtiden.

Tolv procent av niondeklassarna klarar inte behörighetkraven till ett yrkesprogram.

– Det är tolv tusen för många, säger Annie Lööf.

Allianspartierna vill därför att grundskoleutredeningen ska utreda en förlängd grundskola för de niondeklassare som inte klarat behörigheten.

– Sommarskola ska kunna bli obligatoriskt att anordna, och även obligatoriskt att gå om man har godkända betyg inom räckhåll, säger Göran Hägglund.

– Det här gäller för dem som är i nuvarande årskurs nio, men vi vill också titta på möjligheterna att ta det ner till årskurs åtta.

Det ska nu satsas ordentligt på undervisning under sommarlovet.

– Vi satsar 78 miljoner kronor under de kommande tre åren till bidrag till sommarskola, säger Hägglund

Björklund säger att det handlar om att eleverna ska nå målen i grundskolan.

Olika lång förberedelsetid

På frågan hur en sexårings skoldag ska se ut svarar han:

– Ju yngre eleverna är desto mer anpassning måste ske. För en sjuåring och en nioåring ser skoldagen annorlunda ut. Det är ganska stor skillnad på när barnen är små.

Han talar om en inlärning som präglas av lekens form.

Det är inte klart att om förslagen är tänkta att sjösättas samtidigt eller inte.

– Det tar olika lång förberedelsetid, sommarskola och extraår går enligt min bedömning snabbare. Men att ta in sexåringar i lågstadiet tar längre tid.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag