ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Carolyn Kaster/AP
Foto: Carolyn Kaster/AP

Obama: Debatten som att åka tidsmaskin

ANNONS:
Tidigare artiklar
Läs mer om USA-valet 2012

Det är ett halvår kvar till valet men nu vässas näbbar och klor i USA.

Sedan det blev klart att Mitt Romney kommer att stå för motståndet i höst har president Barack Obama dragit i gång en våldsam offensiv.

- Att lyssna på debatten har varit som att åka i en tidsmaskin.

Med ett halvår kvar till presidentvalet i USA höjs temperaturen rejält. I tisdags blev det alla redan visste mer eller mindre klart: Mitt Romney kommer att ställas mot president Barack Obama i höst.

Och presidenten och hans stab vilar inte på hanen. Vicepresidenten Joe Biden gick i torsdags till hårt angrepp mot Romney i ett tal i New York. Han målade upp Romney som en ytlig, okunnig och farlig kandidat när det gäller utrikespolitiken - samtidigt som han försvarade Obamas meriter på området.

- Om du letar efter en bildekal som sammanfattar hur presidenten hanterat det vi ärvde, så är det ganska enkelt: "Usama bin Ladin är död och General Motors lever", sa Biden och gav sig även på Romney när det gäller hans snabbt skiftande åsikter.

- När Romney ger utryck för en åsikt kan vi vara säkra på att han nyligen, eller inom kort kommer att lufta den exakt motsatta åsikten.

Kontroversiell reklam

Inför årsdagen av Usama bin Ladins död , släpper presidenten en reklamfilm där den tidigare presidenten Bill Clinton prisar Barack Obamas svåra beslut att slå till i Abbottabad.

- Han visste vad som stod på spel. Tänk om det inte hade varit bin Ladin, tänk om de hade gripits eller dödats? Det hade varit katastrofalt, men han valde det hedervärda som gav det bästa resultatet, säger Clinton.

Frågan som ställs i reklamfilmen: Vilken väg hade Mitt Romney valt? Mitt Romney uttalade sig skeptiskt om att satsa pengar i jakten på bin Ladin under den förra presidentvalskampanjen.

Att politisera dödandet av Usama bin Ladin är kontroversiellt och något presidenten uttryckligen inte har velat göra tidigare. Nu får han följaktligen hård kritik från Romneys läger. Mitt Romney tillsammans med Rick Santorum, hans ärkekonservtiva motståndare i primärvalskampen. Foto: Jae C. Hong/AP Mitt Romney tillsammans med Rick Santorum, hans ärkekonservtiva motståndare i primärvalskampen. Foto: Jae C. Hong/AP

- Det är sorgligt att se hur Obama och hans stab nu försöker använda en händelse, som för ett år sedan enade nationen, för att ännu en gång splittra oss. Det här är ett försök att få väljarna att rikta uppmärksamheten mot något annat än hans egna misslyckanden, säger Romneys kampanj i ett uttalande.

Tidsmaskin

Den senaste veckans attacker från Obamas sida tog inte slut där. Sent i går kväll höll Obama ett tal på en kvinnokonferens anordnad av Obamas egen kampanj. Där tog han upp debatten om preventivmedel och abort som har rasat inom det republikanska partiet en tid.

- Att lyssna på debatten har varit som att åka i en tidsmaskin. Republikaner i kongressen har gått så långt som att säga att arbetsgivare ska ha något att säga till om när det gäller kvinnliga anställdas privata sjukvårdsbeslut, sa presidenten.

- Jag blir alltid förbryllad av det här. Här har vi ett parti som säger sig vara så starka motståndare till regleringar. Detta är människor som påstår sig tro på frihet från statlig inblandning, men de verkar inte bry sig om det när det gäller kvinnors hälsa.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: