ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

ÖB: Ryssland är odemokratiskt

ANNONS:
I en färsk tv-intervju säger överbefälhavaren Håkan Syrén att han anser att ledarskapet i Ryssland inte är demokratiskt.
I programmet Studio 8, som sändes i TV8 på tisdagskvällen, fick ÖB frågor om en skrift – Vägen framåt – som han skickat ut till alla försvarsanställda. Där skriver ÖB, om den militära hotbilden mot Sverige, att Ryssland alltmer demokratiseras och vävs in i det europeiska samarbetet. Programledaren Carl Hamilton påpekar då att ÖB tidigare varit chef för militära underrättelsetjänsten (Must), och frågar vilken information han har som får honom att dra slutsatsen att Ryssland demokratiseras. - Vi ska vara noga på den punkten, att det sker en stor förändring i Ryssland. Men det är ett ledarskap som inte bygger på demokratiska grunder, svarar Syrén. Programledaren invänder då att detta motsäger vad som står i Vägen framåt. - Då är det det sagda ordet som gäller, svarar ÖB.

Kontrollerar medierna

TV8: Det är inte ett demokratiskt ledarskap i Ryssland? - Nej, svarar Syrén. Han går därefter in på att Ryssland ekonomiskt knyts allt närmare Europa. Vidare ligger tre baltiska stater numera mellan Sverige och Ryssland – vars största militära "huvudvärk" dessutom i dag ligger söderut, påpekar Syrén. Han får sedan frågan om inte Ryssland i framtiden kan bli "obehagligt likt" gårdagens. - Jag kan medge här, att bara det senaste halvåret finns ett antal besvärande och ganska tydliga förändringar i ledarskapet i Ryssland som vi håller ögonen på. TV8: Du tänker på att president Putin har skrivit om vallagarna så att det numera inte finns några oppositionella i Duman (Rysslands parlament)? - Exempelvis det, svarar Syrén. TV8: Att han (Putin) kontrollerar all media? - Exempelvis det. TV8: Att han blandade sig i Ukrainas val? - Både Ukraina och andra stater, Kirgizistan till exempel.

"I jämförelse"

Därefter klargör Håkan Syrén att dessa förändringar inte förändrar den svenska bedömningen av Rysslands militära konventionella förmåga, alltså den militära hotbilden. TV8: Så de här antidemokratiska tendenserna oroar inte dig? - De oroar mig, och vi följer det här mycket noga, svarar Syrén. Håkan Syrén är en hög statlig tjänsteman, utnämnd av regeringen. TT har sökt utrikesminister Laila Freivalds samt försvarsminister Leni Björklund för kommentarer. Via Anders Hedgren, Försvarsmaktens informationschef, säger ÖB på onsdagskvällen: "I jämförelse med hur Sverige leds, leds Ryssland inte med samma demokratiska principer som vi är vana vid".
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: