ÖB: Ryssland är odemokratiskt

Publicerad
Uppdaterad
I en färsk tv-intervju säger överbefälhavaren Håkan Syrén att han anser att ledarskapet i Ryssland inte är demokratiskt.
I programmet Studio 8, som sändes i TV8 på tisdagskvällen, fick ÖB frågor om en skrift – Vägen framåt – som han skickat ut till alla försvarsanställda. Där skriver ÖB, om den militära hotbilden mot Sverige, att Ryssland alltmer demokratiseras och vävs in i det europeiska samarbetet. Programledaren Carl Hamilton påpekar då att ÖB tidigare varit chef för militära underrättelsetjänsten (Must), och frågar vilken information han har som får honom att dra slutsatsen att Ryssland demokratiseras. - Vi ska vara noga på den punkten, att det sker en stor förändring i Ryssland. Men det är ett ledarskap som inte bygger på demokratiska grunder, svarar Syrén. Programledaren invänder då att detta motsäger vad som står i Vägen framåt. - Då är det det sagda ordet som gäller, svarar ÖB.

Kontrollerar medierna

TV8: Det är inte ett demokratiskt ledarskap i Ryssland? - Nej, svarar Syrén. Han går därefter in på att Ryssland ekonomiskt knyts allt närmare Europa. Vidare ligger tre baltiska stater numera mellan Sverige och Ryssland – vars största militära "huvudvärk" dessutom i dag ligger söderut, påpekar Syrén. Han får sedan frågan om inte Ryssland i framtiden kan bli "obehagligt likt" gårdagens. - Jag kan medge här, att bara det senaste halvåret finns ett antal besvärande och ganska tydliga förändringar i ledarskapet i Ryssland som vi håller ögonen på. TV8: Du tänker på att president Putin har skrivit om vallagarna så att det numera inte finns några oppositionella i Duman (Rysslands parlament)? - Exempelvis det, svarar Syrén. TV8: Att han (Putin) kontrollerar all media? - Exempelvis det. TV8: Att han blandade sig i Ukrainas val? - Både Ukraina och andra stater, Kirgizistan till exempel.

"I jämförelse"

Därefter klargör Håkan Syrén att dessa förändringar inte förändrar den svenska bedömningen av Rysslands militära konventionella förmåga, alltså den militära hotbilden. TV8: Så de här antidemokratiska tendenserna oroar inte dig? - De oroar mig, och vi följer det här mycket noga, svarar Syrén. Håkan Syrén är en hög statlig tjänsteman, utnämnd av regeringen. TT har sökt utrikesminister Laila Freivalds samt försvarsminister Leni Björklund för kommentarer. Via Anders Hedgren, Försvarsmaktens informationschef, säger ÖB på onsdagskvällen: "I jämförelse med hur Sverige leds, leds Ryssland inte med samma demokratiska principer som vi är vana vid".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag