ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Säkerhetsexperten Joakim von Braun varnar för dataintrång.
Säkerhetsexperten Joakim von Braun varnar för dataintrång.

Nytt supervirus hotar din dator

ANNONS:
FAKTA

Så märker du om din dator är kapad:
Ditt analoga modem eller ditt ADSL-modem anger att det sänder eller tar emot data trots att du själv inte sitter vid datorn, men det kan exempelvis också bero på att ditt mejlprogram tar emot mejl.
Utrymmet på din hårddisk minskar i stadig takt trots att du själv inte lagt till några filer.

Visa merVisa mindre
Läs mer
Visa flerVisa färre
Din hemdator lever farligt.
Nya virus försöker hitta dina bankkonton och kreditkortsnummer.
Är datorn inte uppdaterad med senaste programmen kan du vara drabbad - utan att veta om det.
- Identitetsstölder blir vanligare, säger säkerhetsexperten Joakim von Braun.
Hälften av alla oskyddade datorer drabbas av virus eller andra angrepp inom tolv minuter från det att de anslutits till internet för första gången, enligt antivirusföretaget Sophos. Hittills har datorvirus och trojaner egentligen bara haft ett syfte; att ställa till ofog. Men i takt med att alltfler använder sina datorer som hemmets egen bankcentral finns det mer pengar än någonsin att tjäna. Framtidens virus kommer att vara inriktade på att samla in information om användarens bankkonton och kreditkortsnummer, tror experter. Merparten av alla attacker genomförs inte av hackaren själv, utan av "kidnappade" datorer i hem och på företag. Hackaren tar helt enkelt över din dator utan att du märker något.

"Alla drabbas"

- Vid varje tillfälle finns det mellan tre och fyra miljoner sådana kapade datorer anslutna till internet, säger Gadi Evron, säkerhetsexpert på israeliska Beyond Security till tidningen Washington Post. Enligt Evron gav den här typen av datorkidnappningar intäkter på närmare 17 miljarder kronor under 2006. Att skydda sig mot skadliga program via skräppost är svårt. 90 procent av alla mejl som skickas över internet är skräppost, och en stor del av dem innehåller antingen skadlig kod eller länkar till sidor med sådana program. - Alla drabbas. På ett par års sikt råkar man illa ut åtminstone någon gång, säger Joakim von Braun, säkerhetsrådgivare på von Braun Security Consultants. Det är inte ens säkert att du reagerar när din dator kapas. - Många märker aldrig angreppet, men deras datorer används ändå i det tysta som språngbrädor för andra attacker. Andra får sina bankkonton länsade. Och det finns många andra hot som kan drabba dig - utan att du märker något förrän det är försent. - Identitetsstölder blir också vanligare. I USA stjäls det tio miljoner elektroniska identiteter varje år.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: