Säkerhetsexperten Joakim von Braun varnar för dataintrång.
Säkerhetsexperten Joakim von Braun varnar för dataintrång.

Nytt supervirus hotar din dator

Publicerad
Uppdaterad
Din hemdator lever farligt.
Nya virus försöker hitta dina bankkonton och kreditkortsnummer.
Är datorn inte uppdaterad med senaste programmen kan du vara drabbad - utan att veta om det.
- Identitetsstölder blir vanligare, säger säkerhetsexperten Joakim von Braun.
Hälften av alla oskyddade datorer drabbas av virus eller andra angrepp inom tolv minuter från det att de anslutits till internet för första gången, enligt antivirusföretaget Sophos. Hittills har datorvirus och trojaner egentligen bara haft ett syfte; att ställa till ofog. Men i takt med att alltfler använder sina datorer som hemmets egen bankcentral finns det mer pengar än någonsin att tjäna. Framtidens virus kommer att vara inriktade på att samla in information om användarens bankkonton och kreditkortsnummer, tror experter. Merparten av alla attacker genomförs inte av hackaren själv, utan av "kidnappade" datorer i hem och på företag. Hackaren tar helt enkelt över din dator utan att du märker något.

"Alla drabbas"

- Vid varje tillfälle finns det mellan tre och fyra miljoner sådana kapade datorer anslutna till internet, säger Gadi Evron, säkerhetsexpert på israeliska Beyond Security till tidningen Washington Post. Enligt Evron gav den här typen av datorkidnappningar intäkter på närmare 17 miljarder kronor under 2006. Att skydda sig mot skadliga program via skräppost är svårt. 90 procent av alla mejl som skickas över internet är skräppost, och en stor del av dem innehåller antingen skadlig kod eller länkar till sidor med sådana program. - Alla drabbas. På ett par års sikt råkar man illa ut åtminstone någon gång, säger Joakim von Braun, säkerhetsrådgivare på von Braun Security Consultants. Det är inte ens säkert att du reagerar när din dator kapas. - Många märker aldrig angreppet, men deras datorer används ändå i det tysta som språngbrädor för andra attacker. Andra får sina bankkonton länsade. Och det finns många andra hot som kan drabba dig - utan att du märker något förrän det är försent. - Identitetsstölder blir också vanligare. I USA stjäls det tio miljoner elektroniska identiteter varje år.
Fredrik Granlund
Fredrik Granlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag