Nyheten om Assange sprider sig över världen

Publicerad
Uppdaterad
Expressens avslöjande om våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange sprider sig snabbt över världen under lördagen.
På Twitter postas tusentals twitter-inlägg om anklagelserna, och världens mediabolag rapporterar om Expressens avslöjande.
Julian Assange och organisationen Wikileaks som han har varit med att grunda har stått för spektakulära avslöjanden som har skakat om supermakten USA de senaste åren. Under lördagsnatten kunde Expressen berätta om anklagelserna mot grundaren som nu skakar den omtalade organisationen. Assange är anhållen i sin frånvaro. Misstänkt för två fall av våldtäkt på två svenska kvinnor, som ska ha begåtts under Julian Assange besök i Sverige den senaste veckan.
Nyheten exploderade under lördagsmorgonen. Tusentals twitterinlägg länkade till nyheten, och världens media rapporterar om avslöjandet. Flera länders public service-företag rapporterar om nyheten, bland annat finska Yle.
Efter organisationens spektakulära avslöjanden om USA:s krigföring i bland annat Irak och i Afghanistan riktas nu världens blickar än en gång mot Wikileaks. Men nu av en helt annan anledning.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida