Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Nya uppgifter: Sverige och USA i samtal om att utlämna Assange

Publicerad
Uppdaterad
Svenska och amerikanska tjänstemän har diskuterat möjligheterna att överlämna Julian Assange till USA.
Det uppger diplomatkällor för Independent.
Julian Assange sitter häktad i London misstänkt för bland annat våldtäkt i Sverige i somras.
En domstol ska nu ta ställning till om han ska överlämnas till svenska myndigheter.
Julian Assange har fått hård kritik från makthavare världen över för Wikileaks publiceringar av hemligstämplade amerikanska dokument.

Vill åtala för spionage

USA:s justitiedepartementet utreder om det är möjligt att åtala Julian Assange för spionage.
Julian Assanges brittiska advokat Mark Stephens befarar att USA ska begära att Assange utlämnas till landet om han överlämnas till svenska myndigheter.
Nu kommer tecken på att Mark Stephens har skäl för sin oro.
Enligt källor till Independent har det skett informella samtal mellan svenska och amerikanska tjänstemän om möjligheterna att lämna ut Assange till USA.
Enligt Independents diplomatkällor kommer inte någon begäran om utlämning till USA skickas till Sverige innan och om det finns en anklagelse mot honom från USA:s regering, och det kommer inte att ske innan den juridiska processen i Sverige är avklarad.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida