Foto: Erik Mårtensson / Scanpix
 Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

Nya språkrören utmanar Reinfeldt i miljöfrågor

Publicerad
Uppdaterad
Miljöpartiets nya språkrör Åsa Romson gick i sitt första tal till hårt angrepp mot Fredrik Reinfeldt och den moderata miljöpolitiken.
- Jag har inte sett någonting som tyder på att Moderaterna är ett parti på miljöns sida, sade hon vid partiets kongress i Karlstad.
I dag avslutas Miljöpartiets kongress i Karlstad. Den sista höjdpunkten var de nya språkrörens tal, som ägde rum strax efter 11.00 på söndagsförmiddagen.

Vill sätta kurs mot havet

Åsa Romson var först ut. Hon började med att tacka sina företrädare Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.
- Maria och Peter var med och formade den framgångsvåg som Miljöpartiet seglade på fram till valet i höstas. Den bar inte in i Rosenbad, men den förändrade den politiska kartan, sade hon.
Hon berättade för kongressen hur hon vill hantera framgångsvågen. Det blev många marina metaforer, där budskapet var att partiet inte ska lockas till varken höger eller vänster på den strand de befinner sig efter att ha surfat in på land med framgångsvågen.
- Jag vill att vi i stället sätter kurs ut mot havet. Att vi möter vågorna innan de slår in i över stranden till höger eller vänster, sade Romson.
Sakpolitiskt ställde hon krav på att reglerna för vapenaffärer måste förändras. Åsa Romson vill förbjuda hemliga motköp, mellanhänder och betalningar via skatteparadis.
– Rättssystemet får inte misstänkas ducka för politiskt känsliga affärer och svenska storföretag, sade hon.
Hon gick också flera gånger till angrepp mot Fredrik Reinfeldt och den moderata miljöpolitiken.
- Jag har inte sett någonting som tyder på att Moderaterna är ett parti på miljöns sida. Men skyll inte på att du inte vet, Fredrik Reinfeldt, det läggs hela tiden förslag från oss du kan stödja, om du vill ha miljöpolitik på riktigt, sade hon.

Stående ovationer

Åsa Romson fick stående ovationer efter sitt tal och lämnade över scenen till sin nya språkrörskollega Gustav Fridolin som inledde med att hylla sin nya kollega.
Hans tal handlade mycket om vikten av att agera och förändra.
– Vi står inför en lika stor uppgift nu som när folkhemmet en gång byggdes. Världen håller på att förändras och då är inte status quo ett alternativ, sade han.
Han riktade kritik mot regeringen, som han tycker blivit för stillastående.
- Vi gröna strävar inte bara efter att få bära staten. Vi är inte statsbärarna, vi är samhällsförändrarna, sade Fridolin.

Inte råd spara på skolan

Den tidigare folkhögskoleläraren Gustav Fridolin kritiserade också hur det sparas och skärs ned på skolan.
– En enda unge som hamnar vid sidan kostar 15 miljoner. Det är ganska många lärarlöner. Sverige har inte råd att spara mer på skolan, sade han
Gustav Fridolin tog även upp en av sina hjärtefrågor - att rusta upp miljonprogrammen.
– Vi vill rusta upp Sverige. I stället för nya jobbskatteavdrag så bygger vi om Sverige, sade han på Miljöpartiets kongress i Karlstad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag