ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Cornelia Nordström
Foto: Cornelia Nordström

Nya krissiffror för KD - S under 25 procent

ANNONS:
FAKTA

Fakta: Skops väljarundersökning


Så här fördelar sig väljarsympatierna, med förändringen från mätningen i nov/dec inom parentes:

Moderaterna 35,7 procent (+0,6)
Folkpartiet 8,1 (+0,9)
Centerpartiet 5,5 (+1,7)
Kristdemokraterna 2,7 (–0,1)
Socialdemokraterna 24,4 (–3,8)
Vänsterpartiet 5,2 (+0,2)
Miljöpartiet 9,6 (–1,4)
Sverigedemokraterna 7,1 (+0,8)
 
M-FP-C-KD 52,0 (+3,1)
S-V-MP 39,2 (–5,0)
 
Cirka 1 000 personer fick mellan den 15 december och 12 januari svara på frågan: Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken?

Källa: Skop

Visa merVisa mindre
Botten, Göran. Här är kristdemokraternas nya krissiffror: 2,7 procent.
- De har ett positioneringsproblem och måste diskutera vad de ska göra för att överleva, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Den senaste väljarbarometern från Skop är ännu en kalldusch för KD. Partiet har rasat i opinionsmätningarna sedan valet i höstas - och nu ligger de på rekordlåga 2,7 procent.
- Det här är riktigt allvarligt. Om de får en sådan här signal till så bryter nog den interna diskussionen ut på riktigt, säger s-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Behöver inte oroa sig

Han tror dock inte att partiledare Göran Hägglund behöver oroa sig för att bli utbytt.
- De flesta inom KD vet att de här siffrorna inte beror på partiledaren utan snarare handlar om ett positioneringsproblem. De behöver bli tydligare med sin politik.
Kristdemokraterna valde i natt enbart att ge försiktiga kommentarer på mätningen:
- Det är klart att partiet kommer att ta tag och göra saker. Det är tråkigt att vi inte får högre siffror, men tyvärr har vi gått bakåt ända sedan valet, säger pressekreterare Miriam Arrebäck.
Men KD är inte ensamma om att visa katastrofsiffror.
Socialdemokraterna tappar hela 3,8 procentenheter av väljarstödet och gapet till Moderaterna är nu över tio procentenheter. Stig-Björn Ljunggren är inte förvånad.
- S är ett parti som skämmer ut sig för tillfället.
- Men så fort de får ordning på torpet och partiledarfrågan är löst får de förhoppningsvis tillbaka sin trovärdighet, säger han.
Moderaterna är nu klart största parti, även Centern går framåt. De positiva siffrorna är en framgång då partiet tidigare backat i flera opinionsmätningar. Mätningen är gjord mellan den 15 december förra året och den 12 januari i år.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: