TRIVS I BAGDAD. Ulf Hjertström har just fått besked om att två av kidnapparna har "tagits om hand" av prisjägarna.
TRIVS I BAGDAD. Ulf Hjertström har just fått besked om att två av kidnapparna har "tagits om hand" av prisjägarna.

Nu ska Ulf fånga sina kidnappare

Publicerad
Uppdaterad
Svenske Ulf Hjertström satt fånge hos kidnappare i Irak i två månader.
Nu har han lejt människojägare i Bagdad för att hitta de skyldiga.
Jag vill sätta dem ur spel, säger Ulf Hjertström.
I 67 dagar var oljemäklaren Ulf Hjertström kidnappad av en kriminell grupp i Iraks huvudstad Bagdad.
Han fick utstå tio skenavrättningar och blev vittne till hur kidnapparna kallblodigt mördade andra fångar. På kvällen 30 maj släpptes han. Själv tror Ulf Hjertström att det var för att en lösesumma betalats ut. Vem som skulle ha gjort det är däremot fortfarande oklart. Två är fast Sedan en tid tillbaka är Ulf Hjertström tillbaka i Sverige. Från sitt hotellrum väntar han på nyheter från de personer som han har anlitat för att leta reda på kidnapparna. – Jag har bott där nere länge. Det är så man gör där, det är inget nytt för mig, säger han. Vad är det för några prisjägare som du har hyrt in? – Det kan jag inte gå in på, men det är det absolut bästa du kan köpa för pengar. – De sitter inte och rullar tummarna. Jag har redan fått bekräftat att de har tagit hand om två stycken. Vad innebär det? – Det frågar inte jag. Men jag har mina misstankar.

Säkra gator

Nättidningen Stockholm Spectator skriver att Ulf Hjertström har betalat 50 000 dollar för att spåra upp kidnapparna. Till Expressen säger Ulf Hjertström att det handlar om betydligt mer innan samtliga av kidnapparna har hittats. – Upprättelse är alltid viktigt, men det är inte huvudmotivet. Jag vill att folk i Bagdad ska kunna gå på gator och torg igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag