ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Nu kan spriten flöda fritt

ANNONS:
Det här är ingen kul läsning för Systemchefen Anitra Steen och finansminister Bosse Ringholm.
Men kanske för dig.
Du borde förstås ha en mindre lastbil - du kan ta hem hur mycket du vill - handlarna laddar för rena rean.
Nya spritransonen från nyår: 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter öl - men för privat bruk får man ta in ännu mer alkohol. På nyårsdagen kan du starta bilen och styra mot Danmark eller Tyskland för att bunkra sprit, vin och öl. Den 1 januari får du ta med dig ännu mera dricka när du kommer hem till Sverige från ett annat EU-land.
  10 liter sprit.
   20 liter starkvin.
    90 liter vin.
     110 liter öl. Men - och det här är viktigt - kvantiteterna är bara så kallade referensnivåer för tullen och inte på något sätt bindande. Obegränsat Om du har 20 liter sprit, 150 flaskor vin och 250 halvlitersburkar öl i bilen och blir stoppad i tullen, räcker det i princip med att säga "jag ska ha en stor släktfest" - och tullaren kan bara rycka på axlarna och säga "ha så kul på festen!". - Som resande får du ta in hur mycket som helst för eget bruk, säger Eva-Lotta Hedin, produktions-chef på tullverket, till Expressen. Så om jag har 30 liter sprit och 500 liter öl, är det fritt fram? - Mängden är en faktor när vi kan börja fundera om det är för privat bruk eller annat ändamål. Vi ser dessutom på om du är näringsidkare, om du är momsregistrerad och vilket fordon du har. Om jag hyr en mindre lastbil som det står OK/Q8 eller Statoil på, kör till Puttgarden och lastar den full och säger att det är för privat bruk. Vad gör tullaren då? - Man kan fråga vidare hur du har finansierat köpet och vad du har tänkt använda det till. Är det sådana mängder som 50 liter sprit är det mer än vad de flesta dricker på över ett år. Om man till exempel har köpt bara en sorts dålig whisky kan man misstänka att den är för försäljning. Det låter som om ni är ganska maktlösa? - Nej, inte maktlösa. Hittills har vi haft en fast ranson. Det kommer inte att vara så fram-över vilket gör det svårare för oss. Men redan i dag är det inte så att vi kollar alla privatpersoner. Kommer de nya reglerna att leda till att färre bilar stoppas av tullen? - Det är svårt att säga, vi får se hur anstormningen blir, säger Eva-Lotta Hedin. Den 1 maj nästa år öppnas ytterligare fyra portar till Sverige. Då blir sannolikt Estland, Lettland, Litauen och Polen EU-medlemmar. Och då har Finland sagt att man i mars ska sänka alkoholskatten. Frågan är alltså hur länge Bosse Ringholm orkar spjärna emot.

     Så mycket kostar det:

     SPRIT

     Famous Grouse 70 cl: Systemet: 282 kr, Border Shop, Puttgarden: 145 kr, Sundshoppen, Helsingör: 207 kr. Absolut Vodka 100 cl: Systemet: 230 kr (70 cl)Border Shop, Puttgarden: 121 kr, Sundshoppen, Helsingör: 195 kr Gordons Gin 70 cl: Systemet: 249 kr, Border Shop, Puttgarden: 97 kr, Sundshoppen, Helsingör: 195 kr (100 cl), Sundshoppen, Helsingör: 155 kr (100 cl)

     ÖL

     Tuborg Grön 33 cl: Systemet: 9:40 kr, Border Shop, Puttgarden: 2:75 kr, Sundshoppen, Helsingör: 7:55 (ink. pant) Carlsberg 33 cl: Systemet: 10:40 kr, Border Shop, Puttgarden: 2:75 kr, Sundshoppen, Helsingör: 7:55 (ink. pant)

     VIN

     Jacob´s Creek Shiraz/Cabernet: Systemet: 69 kr, Border Shop, Puttgarden:50 kr, Sundshoppen, Helsingör:67 kr Henkell Trocken: Systemet: 69 kr, Border Shop, Puttgarden: 60 kr, Veuve Clicquot (Gula änkan): Systemet:299 kr, Border Shop, Puttgarden:243 kr
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: