ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Nu kan du surfa könsneutralt

ANNONS:

I svallvågorna av Hen-debatten lanseras sajten "Henerator" som gör det möjligt surfa könsneutralt. Det är en plugin som ersätter "hon" och "han" på nätet med "hen".

- Man kan både se det som ironi eller som något som lyfter frågan och ger debatten en extra sving, säger Marcus Sjögren till DN.se.

Pronomenet "hen" har fått stort genomslag i media den senaste tiden och delat Sverige i två läger: de som vill att "hen" ska bli en del av svenska språket och de som ratar ordet.

Det började med att barnboken Kiwi och monsterhund var helt fri från hon och han. Sedan valde Nöjesguiden att göra ett könsneutralt nummer och för två veckor sedan kom "Hen" in i webbversionen av det kända uppslagsverket Nationalencyklopedin (NE).

"Inspel i debatten"

Nu kommer ytterligare ett tillägg till debatten - sajten Henerator.se, som gör det möjligt att surfa könsneutralt. Alla "hon" och "han" byts helt enkelt ut mot "hen". Bakom idén står kommunikatörerna Marcus Sjögren och Philip Westman.

– Vi har ingen speciell bakgrund inom genus eller feminism, utan såg som utomstående en möjlighet att göra ett inspel i debatten. Man kan både se det som ironi eller som något som lyfter frågan och ger debatten en extra sving, säger Marcus Sjögren till DN.se.

På frågan vilken reaktion som de mött efter lanseringen, svarar han:

– Till en början var det bara vänner och bekanta som såg sajten och redan då var det blandade reaktioner. Dels har vi märkt att det finns det de som förespråkar ”hen” som gillar sajten. Sedan finns det de som gillar ordet, men inte sajten. Sedan finns det de som inte gillar ordet men som gillar ”Henerator” och tycker att det är en kul grej. Och så finns det de som varken gillar ordet eller sajten. Så det finns många fötter att stå på.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: