ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Nu kan du köpa vinet och ölen på nätet

ANNONS:
Med en hovrättsdom i ryggen har en spansk vinagent sparkat i gång internetförsäljning av vin och öl till svenskar. Företaget, som anmält Sverige till EU-kommissionen, har tidigare utmanat det finländska spritmonopolet. Men motstridiga domar gör det svenska rättsläget oklart.
- Vi har redan betalat in 40 000 kronor i skatt till svenska staten. Det innebär en försäljning på ungefär det dubbla, säger Johan Berg på Cybeerwine till TT. Tidigare har företaget startat försäljning av vin och öl via nätet i Finland. Bara under juni månad köpte finländarna drycker av företaget via nätet för 100 000 euro, enligt Johan Berg. Sedan knappt två veckor tillbaka kan även svenskar få alkoholhaltiga drycker levererade hem till dörren. Cybeerwine startade med att erbjuda Systembolaget ett samarbete. Tanken var att dryckerna skulle levereras till Systembolaget för att personalen där skulle kunna lämna ut dem under kontrollerade former. Morgonluft Men något sådant samarbete var Systembolaget inte intresserat av. När så hovrätten i Malmö i maj friade en man som tagit in 19 liter sprit från Spanien till Sverige med hjälp av ett transportföretag vädrade Cybeerwine morgonluft. Hovrätten konstaterade att det nära nog totala förbudet för privatpersoner att föra in alkohol till Sverige annat än vid egen inresa strider mot EG-rätten. Domstolen slog också fast att mannen inte behövde betala svensk alkoholskatt för spriten som han köpt för eget bruk. För en vecka sedan vann domen laga kraft. Luddigt Men rättsläget är inte glasklart. Högsta domstolen ska pröva ett mål där hovrätten i Göteborg kom fram till att det svenska förbudet är försvarligt så länge syftet är att värna folkhälsan. Målet handlar om ett antal personer som beställde vin på internet och sedan lät ett företag transportera hem dryckerna. Nyligen anmälde Cybeerwine Sverige till EU-kommissionen. Företaget anser att det svenska förbudet strider mot EG-fördragets paragraf om importrestriktioner. EU-kommissionen har sedan tidigare inlett en skriftväxling med regeringen där man ställer sig kritisk mot den svenska hållningen. Enligt Cybeerwines ombud Jörgen Hemby är det inte omöjligt att kommissionen väljer att driva frågan vidare till EG-domstolen. - En fråga som är viktiga är att slå fast är var gränsen för folkhälsoskyddet går - i dag gör experterna vitt skilda tolkningar om den saken, säger Hemby. Folkhälsominister Morgan Johansson vill inte kommentera vare sig hovrättens dom, anmälan till EU-kommissionen eller Cybeerwines försäljning.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: