Gotlänningen Pigge Werkelin kämpar för att ge sina döda familjemedlemmar en värdiga begravning. Han har en nygjord affisch som utlovar en belöning på 10 000 bat till den som kan ge upplysningar om yngste sonen. Hoppet har ökat sedan en man hört av sig och sagt sig vara säker på att han sett Max ligga på en strand.
Gotlänningen Pigge Werkelin kämpar för att ge sina döda familjemedlemmar en värdiga begravning. Han har en nygjord affisch som utlovar en belöning på 10 000 bat till den som kan ge upplysningar om yngste sonen. Hoppet har ökat sedan en man hört av sig och sagt sig vara säker på att han sett Max ligga på en strand.

Nu har Pigge nytt hopp

Publicerad
Uppdaterad
Pigge Werkelin, 43, har fått upp ett avgörande spår efter sin yngste son.
På en strand har vittnen sett en död pojke som liknar fyraårige Max.
Jag är helt säker att det är han, säger Pigge Werkelin till Expressen.
Hela svenska folket följer gotlänningen Pigge Werkelins kamp för att ge sina döda familjemedlemmar värdiga begravningar. Han står utanför stadshuset i Phuket med en nygjord affisch som utlovar en belöning på 10 000 bat (1 700 kronor) till den som kan ge upplysningar om yngste sonen. Alla medlemmarna i hans familj är döda: hustrun Ulrika, 40, samt sönerna Charlie, 5, och Max, 4. Han har hittat hustruns och äldste sonens kroppar och fått dem kremerade.

Speciellt kännetecken

Hans söner hade ett speciellt kännetecken, ett svart armband med texten Kneippbyn i gult. – Jag fick telefon från en dansk man, berättar Pigge. Han sökte själv sin döde son. Han var säker på att han sett Max ligga på en strand. Han fortsätter: – Och nu har jag fått kontakt med en person som tagit den här bilden på en hemsida. Pigge Werkelin visar fotot från hemsidan: en död pojke, blond och med ett armband kring ena handleden. Pojkens drag är otydliga. – Jag är till hundra procent säker på att det är Max, säger Pigge Werkelin. Vi behöver bara kontrollera hans hårfärg och hans tänder mot tandkortet vi har med oss. Den döda pojken låg på stranden Tropicana Beach. Pigge Werkelin säger att hemsidesbilden bör ha tagits dagen efter katastrofen. Nu ligger inte kroppen kvar längre. Den har hamnat på något uppsamligsställe – oklart var. Pigge Werkelin har bett den svenska ID-kommissionen om information om var kroppen kan vara. Men kommissionen markerade klart att den inte kan hjälpa honom. Max Werkelin. – Max borde finnas i myndigheternas register, säger Pigge Werkelin. Men de svenska myndigheterna släpper inte in mig där. Vad ska hända sedan? Pigge Werkelin vet att det blir mycket jobbigt att komma hem. – Jag har förvissat mig om att få mycket proffsig hjälp, säger han.

"Ett mirakel"

Han är samtidigt övertygad om att livet måste gå vidare. Det var ett mirakel att han överlevde. Man kan säga att han har vunnit ett liv. – Och det livet måste jag se till att leva. Hur vet jag inte, men jag ska leva annorlunda än tidigare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag