"Det kommer att träffa de som har en ledande ställning i de här kriminella gängen och som inte ingriper för att förhindra grova brott", säger justitieminister Morgan Johansson. Foto: Pelle T Nilsson
"Det kommer att träffa de som har en ledande ställning i de här kriminella gängen och som inte ingriper för att förhindra grova brott", säger justitieminister Morgan Johansson. Foto: Pelle T Nilsson
Det ska ni bli straffbart att inte förhindra allvarliga brott. Foto: Ludvig Thunman
Det ska ni bli straffbart att inte förhindra allvarliga brott. Foto: Ludvig Thunman

Nu blir det straffbart att inte förhindra brott

Publicerad

Det ska bli straffbart att inte förhindra allvarliga brott. Regeringen gör en skärpning av lagen för att lättare komma åt ledarna i de kriminella gängen, uppger SVT Nyheter.

Polisen har svårt att komma åt ledarna i den organiserade brottslighetens hierarkier. Gärningsmännen åker fast, men de som beordrar brotten går fria.

– Vi kriminaliserar underlåtenhet att ingripa mot brott. Det kommer att träffa de som har en ledande ställning i de här kriminella gängen och som inte ingriper för att förhindra grova brott, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

– På det sättet kommer vi åt inte bara åt hantlangarna, de längre ner i skalan utan de som leder verksamheten och det tror jag kommer att visa sig vara väldigt effektivt.

 

TT

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida