Fredrik Reinfeldt har all anledning att vara glad - nu är hans parti störst i Sverige. Foto: Mattias Forsberg
Fredrik Reinfeldt har all anledning att vara glad - nu är hans parti störst i Sverige. Foto: Mattias Forsberg

Nu är Reinfeldt störst

Publicerad
Uppdaterad
Sveriges största parti heter Moderaterna.
I Expressens och Demoskops nya väljarbarometer ökar de med nio procentenheter - och Socialdemokraterna backar nästan lika mycket. Alliansen går nu förbi oppositionen och leder med knappt fem procentenheter.
- En riktig vitamininjektion, säger Per Schlingmann, partisekreterare i Moderaterna.
Lördagen den 4 april 2009 är en historisk dag. Det är dagen då Alliansen går förbi oppositionen i Expressens och Demoskops väljarbarometer, efter att ha flåsat vänsterblocket i nacken i flera månader. Och det är dagen då Moderaterna seglar upp som Sveriges största parti, från 26,5 procent i mars till 35,5 procent i april. Fredrik Reinfeldt kan glädja sig åt en ökning på nio procentenheter.
- Det är dramatiska förändringar, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

S tappar mycket

Socialdemokraterna har nästan lika stor anledning att beklaga sig över aprilmätningen. De tappar 8,6 procentenheter, och förlorar därmed positionen som nummer ett. Det har inte hänt i Demoskops mätningar sedan juli 2005.
- Den stora förändringen kan till stor del hänföras till debatten kring Wanja Lundby-Wedin. Den har skadat förtroendet för S. När dessutom förtroendet för S-ledaren viker uppfattas Socialdemokraterna inte som den lösning människor kan luta sig mot, säger Anders Lindholm.

Alliansen tar ledningen

Alliansen går nu förbi och tar ledningen i blockstriden med 4,8 procentenheter. Det är första gången sedan oktober 2006.
- Det är en förlängning på en trend som varit synlig ända sedan den finansiella oron inleddes på allvar. När nu konjunkturen viker neråt och påverkar hushållen, då vänder man sig till Moderaterna. De uppfattas som det tryggaste alternativet, med det största förtroendet i ekonomiska frågor, säger Anders Lindholm.
I januari förra året ledde oppositionen med 19 procent. På drygt ett år har Alliansen vunnit över nästan en fjärde-del av hela väljarunderlaget.

"Enormt glädjande"

Förändringarna för både Moderaterna och Socialdemokraterna är statistiskt säkerställda. Även förändringen i gapet mellan blocken är statistiskt signifikant.
När Moderaterna nås av de nya siffrorna är det efterlängtat. Den här dagen har de väntat på ända sedan kurvan började vända för ungefär ett halvår sedan.
- Det är enormt glädjande, väldigt kul. Det här kommer markera i den politiska debatten att valet verkligen är helt öppet, säger Per Schlingmann.
Han tror att siffrorna kommer att peppa valarbetarna inför EU-valet i juni.
- Det här gör det enklare för oss att kampanja. Våra aktiva och medlemmar blir ännu gladare och stoltare över att vara Moderater. En riktig vitamininjektion, säger han.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida