Nils Grandelius gick segrande ur Expressens schackduell. Foto: Lars Oa Hedlund
Nils Grandelius gick segrande ur Expressens schackduell. Foto: Lars Oa Hedlund
Nils Grandelius mötte Sam Sevian i Expressens direktsända schackduell. Foto: Expressen TV
Nils Grandelius mötte Sam Sevian i Expressens direktsända schackduell. Foto: Expressen TV

Nils Grandelius vann stjärnduellen i schack

Publicerad

Stjärnduellen i schack som direktsändes i Expressen TV från tidningens redaktion, slutade med seger för svenske stormästaren Nils Grandelius, 22.

Han mötte det 15-årige schackunderbarnet Sam Sevian från USA.

– Det viktigaste var att jag lyckades hålla mig lugn och inte påverkas för mycket av de speciella omständigheterna kring matchen, förklarade Grandelius efteråt.

På tisdagskvällens utkämpade svenske stormästaren Nils Grandelius, 22, och nya schackstjärnan Sam Sevian, 15, även kallad USA:s nye Bobby Fischer, en spännande schackduell som direktsändes i Expressen TV.

På tidningens redaktion hade ett särskilt spelrum byggts upp där enbart spelarna och domaren befann sig under spelet. Att sitta ensamma i ett mörkt rum med flera spotlights riktade mot sig var en annorlunda erfarenhet för båda spelarna.

Tittarna kunde också följa Grandelius och Sevians mentala balans under spelets gång genom att de utrustats med pulsmätare i örsnibbarna. Mentala coachen Anders Nilsson prövade här sitt mätsystem för första gången i schacksammanhang.

– Jag var inte så påverkad av situationen utan höll mig lugn under matchen, säger Nils Grandelius.

Ingemar Falk står bakom idén att direktsända schackspel i Expressen TV. Han ansvarar för Sveriges största interna schackturnering, Rilton cup, som just avslutats i Stockholm och passade på att knyta upp det amerikanska stjärnskottet Sam Sevian till gårdagens duell.

Expressen-duellen mellan Sevian och Grandelius var snabbschack med klocka. De möttes i två partier på 45 minuter vardera. Nils Grandelius vann båda partierna. Matchen kommenterades i livesändningen av norske schackvärldsmästaren Magnus Carlsen som fanns med via skype.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida