Nej till att öppna Säpos register

Publicerad
Uppdaterad
Att helt öppna Säpos register är inte möjligt, anser justitieminister Thomas Bodström.
- Då skulle en massa skyldiga brottslingar komma undan, säger han.
Att öppna registren var ett återkommande krav när riksdagen på onsdagen diskuterade Säkerhetstjänstkommissionens betänkande som visade att mer än 100 000 personer har åsiktsregistrerats av Säkerhetspolisen (Säpo) och att domstolar, åklagare, polis, justitieombudsmannen (JO) och justitiekanslern (JK) har medverkat till att enskildas integritet kränkts. Bodström fick efter debatten ta emot en namninsamling. 2 700 enskilda och en lång rad organisationer har skrivet under ett upprop med kravet ''Öppna Säpos register''. Bodström hänvisar till att från den 1 mars öppnas registren från 1949 och tidigare. Samtidigt ska det bli lättare för den enskilde att få tillgång till Säpos uppgifter. Omsvängning Riksdagsdebatten hade begärts av vänsterpartiet och Lars Ohly (v) var inte nöjd med det beskedet. - Vi har trott oss få den möjligheten tidigare och det har visat sig att det inte fungerat. De som har drabbats måste ha rätt att få veta, säger han. - Jag har själv frågat och det har visat sig att jag inte kan få uppgift om varken det ena eller andra. Samtidigt konstaterar Ohly att det finns en helt annan attityd hos partierna efter kommissionens rapport. - Särskilt inom socialdemokraterna har det skett en stor omsvängning. Nu kan man inte längre påstå att det var i liten omfattning eller skedde med lagliga metoder. Under debatten uppgav Bodström har att han har tagit initiativ till att Registernämnden ska undersöka om människor har skadats av registrering som skedde från andra världskriget och fram till 1969. Tidigare har nämnden bara prövat fall från 1969, då åsiktsregistrering förbjöds. - Eftersom kommissionen visat att många har blivit registrerade är det viktigt att man även ger dessa människor möjlighet att få skadestånd, säger Bodström. I Registernämnden sitter bara representanter för socialdemokraterna och moderaterna. Bodström är för dagen inte beredd att diskutera om flera partier ska släppas in. Nya förslag I vår kommer däremot ett förslag om att offentliga ombud ska införas vid beslut om hemlig telefonavlyssning för att stärka rättssäkerheten. Bodström räknar också med att den civila polisen kommer att få ta över en del uppgifter från Säkerhetspolisen och att överskottsinformation vid telefonavlyssning regleras. Inom kort väntas förslag från två utredningar. Säkerhetstjänstkommissionens kartläggning skakade om. Men Gustav Fridolin (mp) ansåg dock att samma kultur ''fortfarande sitter kvar i väggarna''. Han pekade på att Grön Ungdoms telefoner avlyssnades så sent som 1993, att minst ett möte på Fältbiologernas kansli övervakades 1996 och att en person registrerades år 2000, sedan hon gripits för politiskt klotter i en pendeltågsvagn.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag