Foto: Läsarbild / Fredrik Prag
 Foto: Läsarbild / Fredrik Prag

Naturkatastrof
i Mariannelund

Publicerad

Ett mycket kraftigt regnväder drabbade sent på lördagskvällen Mariannelund och orsakade översvämningar i hus och underminerade vägar.

– Det har kommit enorma mängder. I natt har vi pumpat vatten ur ungefär 15 bostäder. Nu trycker vatten på från skogarna så på morgonen har en idrottshall och flera bostäder översvämmats. Just nu sätter vi fördämningar för att leda bort vattnet och minimera skadorna, säger Jörgen Franzén, insatsledare vid räddningstjänsten i Eksjö, till TT på söndagsmorgonen.

Vägarna från Mariannelund mot Vimmerby och Hultsfred har underminerats av regnet är avstängda.

– Det har slutat regna men vattnet stiger fortfarande, säger Jörgen Franzén.

Enligt SMHI har det regnat närmare 40 millimeter i området men det lokalt kan det ha kommit mer.

Enligt TT skriver polisen i Jönköping på sin hemsida att vattennivån i Silverån vid Målilla är över två meter högre än normalt och att det finns risk för att dammar i området brister.

20 meter av vägen har spolats bort

Regnet fortsatt under söndagsnatten att vräka ner och medförde att ännu fler byggnader drabbades av översvämning. Främst har Mariannelund, Pauliström och Landsbro drabbats. Men översvämningar har även skett i sydöstra delarna av Jönköpings län.

En bäck i Mariannelund har översvämmats och räddningstjänsten bygger barriärer för att undvika att ytterligare byggnader drabbas.

– Enligt SMHI ska regnet upphöra vid lunchtid, säger Johan Rönmark, räddningschef i beredskap.

Flera vägar har fått stängas av, däribland riksväg 40 mellan Mariannelund och Vimmerby. Vägen från Mariannelund mot Hultsfred är också avstängd liksom länsväg 903 mellan Karlstorp och Buskebo. Där har cirka 20 meter av vägen spolats bort.

"Jordskred"

Räddningstjänsten varnar för att även mindre vägar på landsbygden nedsatt bärighet och uppmanar trafikanterna till försiktighet.

Polisen i Jönköpings län rubricerar ovädret över Mariannelund och Målilla som en naturkatastrof.

Fotografen Stefan Johansson befinner sig just nu i det översvämmade området.

– Vi passerade ett ställe där det låg massa stenar över vägen och just efter vi passerat platsen bildades ett jordskred av regnet. På radion hörde jag att även träd fallit över vägen, säger han.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida