Nato skickar vapen till striderna i Ukraina

Publicerad

Ukraina kommer att få tung militär hjälp från Nato.

Det uppger en medarbetare till Ukrainas president, enligt Sveriges radio.

Uppgifterna har inte bekräftats av Nato – och Norges försvarsdepartement dementerar.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att fem medlemsländer kommer att hjälpa Ukraina.

Det militära stödet ska komma från USA, Frankrike, Italien, Norge och Polen.

Beslutet uppges ha tagits under Natos toppmöte i Wales.

Det är en nära medarbetare till Ukrainas president Petro Porosjenko, Jurij Lutsenko, som har gått ut med uppgifterna på Facebook.

"Vid Natos toppmöte kom man överens om att tillhandahålla militära rådgivare och leveranser av moderna krigsmateriel från USA, Frankrike, Italien, Polen och Norge", skriver Lutsenko på sin Facebook, enligt Dagens Nyheter.

Striderna fortsätter

Nato har dock inte kommenterat eller bekräftat uppgifterna från Lutsenko.

Nato har tidigare gått ut med att de inte kommer skicka vapen till Ukraina, men har sagt att enskilda medlemsländer har rätt att göra det om de vill.

Enligt NRK dementerar det norska försvarsdepartementet uppgifterna.

– Det stämmer inte att vi planerar att sända vapen till Ukraina. Det är emot norsk lag att skicka vapen till ett land som är i inbördeskrig, säger Lars Gjembe, presstalesman för det norska försvarsdepartementet.

I fredags undertecknades ett avtal om preliminär vapenvila mellan Ukrainas regering och de proryska rebellerna. Men trots det har striderna fortsatt.

Kiev-sidan uppger att en kvinna dödades under natten till söndagen och att ytterligare tre civila personer skadades, då proryska rebeller attackerade vägspärrar öster om Mariupol, skriver TT.

Enligt Reuters har det även kommit in rapporter om strider vid Donetsk flygplats. Flygplatsen kontrolleras av Kiev-sidan medan Donetsk kontrolleras av rebeller. Regeringens styrkor och de proryska rebellerna har länge kämpat om flygplatsen.

Tidigt på söndagsförmiddagen var det lugnt i de både städerna, rapporterar Reuters.

Sedan i våras har ungefär 2 600 personer avlidit i samband med kriget i Ukraina, enligt TT.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida