Missilerna som Khadaffi använder uppges vara ballistiska robotor av Scud-typ.
Missilerna som Khadaffi använder uppges vara ballistiska robotor av Scud-typ.

Nato fördömer robotattacker i Libyen

Publicerad
Uppdaterad
Tre scud-missiler avfyrades från Moammar Khadaffis hemstad Sirte under den sena måndagskvällen. Missilerna ska ha slagit ned i närheten av staden Misrata.
- Användningen av sådana missiler innebär ett direkt hot mot oskyldiga människor, säger Nato-representanter.
Det har inte kommit några rapporter om dödsfall eller skadade med koppling till avfyrningen av de tre robotarna, rapporterar CNN.
Khadaffistyrkor avfyrade missilerna under den sena måndagskvällen, från staden Sirte, i riktning mot Misrata. Där ska de ha slagit ner i vattnet eller på stranden, uppger Nato.

Kan styras under avfyrning

Nato skriver i ett uttalande att "Även om missilerna i Khadaffis arsenal har dålig precision, och inte är utvecklade för att träffa specifika mål, så är de ett terrorvapen. Att använda dem mot bostads- eller industriområden är ytterst oansvarigt."
Missilerna som Khadaffi använder uppges vara ballistiska robotor av Scud-typ, vilket innebär att de kan styras i avfyrningsfasen, men inte senare.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida