Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
 Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Namnet klart: Estelle Silvia Ewa Mary

Publicerad

Nu är det klart.

Vår senaste lilla prinsessa får namnet Estelle Silvia Ewa Mary.

Det meddelade kung Carl Gustaf inför hela regeringen på konseljen på Slottet på fredagen.

– Namnet ligger kronprinsessan nära i hjärtat, säger kungen i sitt tal.

Sedan i augusti har vadslagningen om tronarvingens namn pågått på flera sajter - och det senaste dygnet har intresset eskalerat. Klassiska namn som Alicia, Désirée eller Kristina var enligt flera spelbolag de troligaste tilltalsnamnen. Lägst odds på Unibet hade på torsdagseftermiddagen Alicia, som gav fem gånger pengarna.

Klockan 11.15 började den så kallade konseljen med hela regeringen som kungen har kallat till. På konseljen berättade kungen vad som hittills har hänt, och kanske ännu viktigare, att prinsessan fått ett namn

- Estelle Silvia Ewa Mary, säger kungen och fortsätter:

- Namnet ligger kronprinsessan nära i hjärtat.

Trend bland unga 

Namnet Estelle finns i släkten Bernadotte och den nya prinsessan är troligen uppkallad efter Estelle Bernadotte, som levde mellan 1904 och 1984.
Hon var gift med greve Folke Bernadotte under åren 1928–1948. Estelle Bernadotte var amerikanska och född Manville. Paret fick tillsammans fyra barn varav två dog i tidig ålder.

Folke Bernadotte anlitades som medlare i Palestina och mördades i Jerusalem den 17 september 1948.

Estelle är inget modenamn i dag men kommer att bli det, tror namnforskaren Eva Brylla.
- Ja, jag tror faktiskt det kommer att bli en efterföljande trend bland de som föds framöver, säger hon till TT.

"Till sitt hjärta"

Kungen avslöjade även att han har valt Östergötland som hertiginnedömet åt sitt barnbarn.

- Jag är övertygad om att hertiginnan kommer att göra sitt yttersta för att ta Östergötland till sitt hjärta, säger kungen.

Kungen berättar också om besöket hos den nyfödda prinsessan Estelle.

– Familjen var där och besökte och vi hade en trevlig gemenskap tillsammans. Hon var väldigt söt och betedde sig som hon ska göra. Det var en lycklig stund för hela familjen och som prins Daniel sade, att de ska få en tid som alla nya föräldrar tillsammans och njuta på rätt sätt. Jag kan förstå deras önskan om detta, sade kungen och avslutade med att bjuda in regeringen på lunch.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida