ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenske Munir Awad, 29, är en av de häktade. Han har tidigare gripits två gånger misstänkt som terrorist.
Svenske Munir Awad, 29, är en av de häktade. Han har tidigare gripits två gånger misstänkt som terrorist.

Munir Awad en av de häktade - tidigare misstänkt som terrorist

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
I dag häktades tre av de misstänkta terroristerna som greps misstänkta för att förbereda ett blodigt terrorattentat i Köpenhamn.
Svenskarna Munir Awad, 29, Omar Abdalla Aboelazm, 30 och tunisiern Mounir Dhahri, 44.
Munir Awad har två gånger tidigare gripits misstänkt som terrorist - 2007 i Somalia och 2009 tillsammans med Guantanamosvensken Mehdi Ghezali i Pakistan.
En av de häktade terrorsvenskarna är 29-årige Munir Awad som greps tillsammans med Mehdi Ghezali i Pakistan i slutet av augusti 2009. Han misstänktes då för att ha ett samröre med al-Qaida. Awad greps tillsammans med Mehdi Ghezali, sin då 19-åriga sambo Safia Benaouda och deras tvåårige son. Terrormisstankarna avskrevs och samtliga tre släpptes efter att ha suttit fängslade i sex veckor utanför Islamabad.
I en rapport från brittiska människorättsorganisationen Cageprisoners berättar Munir Awad om resan och gripandet i Pakistan.

Reste för ramadan

Sällskapet åkte till Saudiarabien för ramadan och bestämde sig för att fortsätta resan för att komma bort från "främlingsfientlighet och trakasserier" i Sverige.
De åkte till Turkiet, sedan Iran och Pakistan.
Svenskarna saknade giltiga handlingar och stoppades av pakistansk polis, som sa att de kunde få visum nästa dag. Men samma gränspolismän bytte sina uniformer och blev nästa dag antiterrorpoliser.

Flögs i huvor

I huvor och handfängsel flögs svenskarna till Islamabad. De separerades och sattes i hemligt fängelse.
- Du kan inte se någonting - du har huvan på. De tar de in dig i olika rum. I varje rum finns sju celler och två personer i varje. Du kan inte se solen men det är belyst 24 timmar om dygnet, förklarade Munir Awad i rapporten.
Safia Benaoudas mamma, Helena Benaouda, är ordförande för Sveriges muslimska råd. I SVT berättade Helena hur hon såg på dotterns resa:
- Kan man vara dummare egentligen, att göra en sådan här resa? Det är ju jättekorkat.
Helena Benaouda sa att hon frågat dem om de försökte komma i kontakt med terrorister i Pakistan.
- Jag har frågat dem. Nej, absolut inte.

Greps redan 2007 i Somalia

2009 i Pakistan var dock inte första gången Munir Awad och Safia Benaouda greps misstänkta för terroristinblandning. 2007 greps de på gränsen mellan Kenya och Somalia, misstänkta för terrorbrott. De hölls fängslade i flera månader i det ökända fängelset i Addis Abeba innan UD och Säpo till slut kunde få hem dem. Safia Benaouda var då gravid med parets son.
Efteråt sa Safia Benaouda i en intervju: - Jag fattar inte varför man inte skulle vara fri att åka vart man vill hör i världen.
Och Munir förklarade resan i en Sveriges Radio-intervju 2007: - För mig var det någonting jag velat länge. Att se ett riktigt muslimskt land.

Tre häktade för terrorinblandning

44-årige Mounir Dhahri som häktades i Köpenhamn i dag är tunisisk medborgare men bor i centrala Stockholm. 30-årige Omar Abdalla Aboelazm är svensk medborgare.
Munir Awad, Omar Abdalla Aboelazm och Mounir Dhahri är häktade misstänkta för förberedelse till terroristbrott.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: