Skånemoderaterna kräver nu utrikes minister Margot Wallströms avgång. Det meddelar Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman på Facebook. Foto: Cornelia Nordström
Skånemoderaterna kräver nu utrikes minister Margot Wallströms avgång. Det meddelar Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman på Facebook. Foto: Cornelia Nordström
Lars-Ingvar Ljungmans inlägg på Facebook. Foto: Skärmavbild/Facebook
Lars-Ingvar Ljungmans inlägg på Facebook.  Foto: Skärmavbild/Facebook
Rasmus Törnblom, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, kräver Margot Wallströms avgång. Foto: Anna-Karin Nilsson
Rasmus Törnblom, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, kräver Margot Wallströms avgång. Foto: Anna-Karin Nilsson
Margot Wallström. Foto: Henrik Montgomery / Tt
Margot Wallström. Foto: Henrik Montgomery / Tt

Toppmoderat kräver
Wallströms avgång

Publicerad

Skånemoderaterna kräver nu utrikes minister Margot Wallströms avgång.

Det meddelar Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman på Facebook.

Men de får inte gehör från partiledningen.

– Något misstroendevotum är inte aktuellt, säger Anna Kinberg Batra till Expressen.

Under söndagens möte i Moderaternas regionstyrelse i Skåne fattades beslut att kräva utrikesministerns avgång. "Hennes agerande är inte förenligt med utrikesministerposten", skriver Lars-Olof Ljungman bland annat på sin Facebooksida.

– Det är en facklig organisation som naturligtvis också är en lobbyorganisation. Även om hon är utrikesminister så fattar regeringen kollektiva beslut. Jag tycker det är viktigt att regeringen då har företrädare som har en neutral ställning gentemot viktiga samhällsorganisationer och inte kan misstänkas fatta beslut på andra grunder än de riktiga, kommenterar han senare i Sydsvenskan.

Muf ställer samma krav

Moderaternas ungdomsförbund gick tidigare på söndagen ut med krav på misstroendevotum mot Wallström, efter ett av sina ordinarie förbundsstyrelsemöten.

Beslutet blev enhälligt: Moderaterna och övriga allianspartier bör nu lämna in en misstroendeförklaring mot Margot Wallström.

- Utrikesminister Margot Wallström har förbrukat sitt förtroende och borde avgå. Hon har tagit emot ett attraktivt lägenhetskontrakt från Kommunal utan att ställa sig själv frågorna; Är detta moraliskt? Och kan min objektivitet med detta ifrågasättas? säger Rasmus Törnblom, Muf-ordförande.

"Uppseendeväckande"

Muf menar att Margot Wallströms lägenhetskontrakt gör att hon inte är objektiv i sitt ämbete.

- Det uppstår väldigt många frågetecken kopplade till utrikesministerns relation till ett av arbetsmarknadens särintressen. Det är uppseendeväckande att ett fackförbund, i det här fallet Kommunal, fördelar bostäder till S-politiker för att stärka sin ställning i partiet, säger Rasmus Törnblom.

Rasmus Törnblom gick tidigare i veckan ut med kravet att alliansen bör fälla regeringen. Efter det beslöt Bodil Sidén, andra vice förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet, att lämna sitt uppdrag.

Bodil Sidén lämnade uppdrag

"Jag kan inte längre stå bakom de beslut som Moderata Ungdomsförbundets ledning fattar, därför ska jag inte längre utgöra en del av densamma", skrev Bodil Sidén då i ett debattinlägg i Dagens Industri.

Men Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra delar inte Skånemoderaternas och ungdomsförbundets uppfattning.

– Det är klart att Sverige behöver byta regering, men jag söker mandat för en alliansregering. Något misstroendevotum är inte aktuellt, säger hon i Expressens livesändning.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida