Moderaternas migrationspolitiske talespersonen Johan Forssell, föreslår att Migrationsverket anställer egna läkare. Foto: Fredrik Wennerlund/PressbildModeraternas migrationspolitiske talespersonen Johan Forssell, föreslår att Migrationsverket anställer egna läkare. Foto: Fredrik Wennerlund/Pressbild
Moderaternas migrationspolitiske talespersonen Johan Forssell, föreslår att Migrationsverket anställer egna läkare. Foto: Fredrik Wennerlund/Pressbild
Stefan Löfven. Foto: Pelle T Nilsson/IBL-AOPStefan Löfven. Foto: Pelle T Nilsson/IBL-AOP
Stefan Löfven. Foto: Pelle T Nilsson/IBL-AOP

M:s svar på Löfvens ålderskontrollbesked

Publicerad

Moderaterna svarar nu på Stefan Löfvens besked om att det ska bli fler ålderskontroller av asylsökande.

– Det krävde jag redan i oktober. Men vad tänker regeringen göra konkret? undrar den migrationspolitiske talespersonen Johan Forssell, som föreslår att Migrationsverket anställer egna läkare.

Stefan Löfven säger i dag till Expressen att regeringen gett Migrationsverket i uppdrag att öka åldersbedömningarna.

Något som Moderaterna krävde redan i oktober förra året.

– Det fanns flera skäl till det. Ett är att resurserna ska gå till barn och inte till vuxna. Men det handlar också om trygghet. Barn ska inte bo med vuxna, säger partiets migrationspolitiska talesperson Johan Forssell.

"Väldigt talande för regeringen"

Beskeden från Stefan Löfven i dag ger han inte mycket för.

– Det är väldigt talande för regeringen Löfvens migrationspolitik att man alltid är steget efter. Det är uppenbart för de flesta att detta behövdes redan i höstas.

– Det finns praktiska problem som måste hanteras, det är den stora utmaningen. Så vad tänker regeringen göra konkret för att en åldersbedömning ska komma på plats? undrar han.

Moderaternas förslag är att Migrationsverket anställer egna läkare som kan genomföra de medicinska ålderskontrollerna.

– Det är en väg framåt. Om det är fel på det förslaget, då måste regeringen säga vad de tänker göra i stället.

Morgan Johansson gjorde tummen ner

Migrationsminister Morgan Johansson gjorde i november tummen ner för Moderaternas förslag.

– Att Migrationsverket ska börja anställa läkare tror jag inte på, det är bättre att här använda sig av den ordinarie sjukvården. Migrationsverket ska inte vara någon diversebutik. Det är redan för mycket av det skulle jag vilja säga, sa ministern då.

Socialstyrelsen arbetar just nu med nya riktlinjer kring hur arbetet med åldersbedömningar ska gå till framöver.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag