Foto: Jan Wiriden
 Foto: Jan Wiriden

MP:s nya program
är fyllt av "hen"

Publicerad

Miljöpartiet använder genomgående ordet hen i sitt förslag till nytt partiprogram.

På måndagen presenterades det.

– Det fanns redan i samband med det förra partiprogrammet skrevs önskemål om att det skulle vara könsneutralt, sa partisekreteraren Anders Wallner på en presskonferens.

"Människan är fantastisk. Hen är medkännande, skapande och kreativ."

Så inleds det första huvudkapitlet i Miljöpartiets nya förslag till partiprogram.

Och det omtvistade pronomenet används sedan genomgående i partiprogrammet i stället för han eller hon

Redan förra gången man antog ett nytt partiprogram fanns önskemål om att det skulle vara könsneutralt, och den här gången blev det alltså verklighet.

– Man var lite före sin tid då, men nu har det hänt så mycket i samhället, sa partisekreteraren Anders Wallner på en presskonferens.

Förändringar

Programförslaget skiljer sig delvis från det nuvarande, berättade Yvonne Ruwaida, framför allt angående ekonomi- och EU-frågor.

Om den ekonomiska delen sa Yvonne Ruwaida:

– Där finns en hel del större förändringar. Vi tycker i dag att arbete är något som är grunden för välfärden, det är något vi pratar om i positiva termer, sa hon men tillade att man fortfarande vill ha sänkt arbetstid.

Yvonne Ruwaida sa vidare:

– Det är också en annan syn på näringslivet som vi ser som en viktig del av den gröna omställningen.

Om delen som handlar om EU sa Ruwaida:

– Där finns en hel del förändringar.

Synpunkter

Förslaget ligger nu på en digital plattform där det är möjligt för medlemmar och andra att lämna synpunkter.

– Det är en väldigt unik process, jag tror aldrig ett partiprogram tagits fram på det sättet, sa Anders Wallner på presskonferensen.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida