Flera polispatruller var på plats vid asylboendet på skärtorsdagen. Foto: Henrik Hansson

Flera polispatruller var på plats vid asylboendet på skärtorsdagen.

 Foto: Henrik Hansson
Enligt polisen ska skadorna ha uppstått på ett asylboende. Foto: Henrik Hansson
Enligt polisen ska skadorna ha uppstått på ett asylboende. Foto: Henrik Hansson
Den döde mannen bodde på ett asylboende nära Rättvik. Foto: Google Earth/Expressen
Den döde mannen bodde på ett asylboende nära Rättvik. Foto: Google Earth/Expressen

Mordmisstankar på asylboende avskrivs

Publicerad

På skärtorsdagen dog en man i 30-årsåldern efter att han kommit in på vårdcentralen i Rättvik med svåra stickskador.

Polisen rubricerade dödsfallet som mord, men på långfredagen uppger man att utredningen pekar i en annan riktning.

De misstänker alltså inte längre mord.

Flera polispatruller beordrades vid 12-tiden på skärtorsdagen till vårdcentralen i Rättvik. En man i 30-årsåldern hade kommit in med allvarliga stickskador.

– Han fick hjälp av boenden att ta sig till vårdcentralen. Det är okänt för mig om han var död när han kom dit, sa Olof Norgren, förundersökningsledare.

Enligt polisen bodde mannen på ett asylboende på orten och det är där stickskadorna ska ha uppstått.

Polisen inledde en förundersökning om mord och flera personer hämtades in till förhör på polisstationen i Rättvik, men man fick inte fram någon skäligen misstänkt.

– Vi har ingen misstänkt i nuläget. Jag hoppas att bilden klarnar i morgon. Hade det framkommit någonstans att det pekats ut någon misstänkt så hade vi agerat efter det, sa Olof Norgren på torsdagen.

Pekar mot att det inte är mord

Enligt personer som Expressen pratat med på boendet kan det röra sig om självmord.

– Det kan vara så, men det är ingenting som vi har fått bekräftat. Vi kan inte dra några slutsatser nu, sa Norgren på torsdagen.

På långfredagen uppger polisen att delar av utredningsmaterialet pekar på att dödsorsaken inte är mord. De har rubricerat om ärendet och misstänker inte längre att något brott har begåtts.

Norgren uppger också att en brottsplatsundersökning inte kommer att genomföras förrän på tisdagen efter påskhelgen och att kroppen ska undersökas av rättsläkare på onsdag.

Efter händelsen skickade Migrationsverket extra personal till asylboendet.

– Vårt fokus ligger nu på de människor som har sökt asyl och bor på boendet. Vi har personal som är på väg dit för att stödja och finnas tillgängliga för dem, sa Matilda Niang vid Migrationsverkets pressjour.

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida