Mona Sahlin kan tänka sig regera med C och FP

Publicerad
Mona Sahlin kräver majoritetsregering om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och får en vågmästarställning. Om den rödgröna alliansen blir störst i valet men inte kan bilda en majoritetsregering kommer Sahlin att kontakta samtliga borgerliga partier.
- Men jag ser inte moderaterna som deltagare i en bred regering, i första hand är det Folkpartiet och Centerpartiet som är aktuella, säger hon till Dagens Nyheter.
Mona Sahlin kan tänka sig att samregera med borgerliga partier om Sverigedemokraterna får en vågmästarroll efter riksdagsvalet 2010, skriver Dagens Nyheter. Hon säger i intervjun att hon kräver att det bildas en blocköverskridande regering om Sverigedemokraterna blir invalda och inget av de politiska blocken kan bilda en majoritetsregering på egen hand.
- Inget annat än en majoritetsregering är acceptabelt. Med de utmaningar som Sverige står inför de kommande åren vore det en politisk katastrof med en minoritetsregering som är beroende av Sverigedemokraterna, säger hon till Dagens Nyheter.

Inte moderaterna

Om den rödgröna alliansen blir störst i valet men inte kan bilda en majoritetsregering kommer Mona Sahlin att kontakta samtliga borgerliga partier.
- Men jag ser inte Moderaterna som deltagare i en bred regering, i första hand är det Folkpartiet och Centern som är aktuella, säger hon till Dagens Nyheter.
Men Sahlins strategi får kritik av Marie Demker som är professor i statsvetenskap vid universitetet i Göteborg.
- Det gäller att hålla fast vid den grundläggande konflikten i Sverige som är mellan höger och vänster. Om man skapar en blocköverskridande allians så gynnar det Sverigedemokraterna, säger hon till Dagens Nyheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag