ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Missillarm i natt: Nordkorea redo

ANNONS:

WASHINGTON DC. Hotet om ett kärnvapenkrig på Koreahalvön rycker närmare.

Sent i natt varnade en källa i Vita huset för att Nordkorea kan avfyra missiler när som helst och hänvisade till färska underrättelserapporter, enligt CNN.

Samtidigt varnar utrikesminister Carl Bildt för utvecklingen.

Kärnvapenkriget är inte bara tomma hot från Nordkoreas sida. En person som arbetar i president Obamas stab talade anonymt med CNN och berättade då att de senaste underrättelserapporterna från Pyongyang tyder på att Nordkorea kan göra ett missiltest när som helst, utan att förvarna omvärlden.

- Vi hoppas att de varnar oss, men som läget är så förväntar vi oss inte det, säger personen till CNN.

Det mesta av underrättelsen kommer från satellitbilder som tagits den senaste veckan.

Även Nordkorea uttalade sig under tisdagen. I statsmedia upprepade man anklagelserna om att Washington och Seoul försöker provocera fram ett krig:

"När ett krig väl startar här på halvön så blir det ett totalt krig".

Bör lämna landet

Nordkorea uppmanade också utlänningar att lämna landet inför ett eventuellt krigsutbrott.

Den eskalerande krigshetsen på Koreahalvön oroar utrikesminister Carl Bildt, M, som befinner sig i Washington för att tala om kärnvapennedrustningen under en konferens.

- Jag är orolig men inte alarmerad. När den här typen av retorik trappas upp så är det lätt att de sätter sig själva i ett hörn där det förr eller senare leder till någonting mera konkret, säger han.

"Anledning att vara oroade"

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har sagt att situationen kan urarta och bli "okontrollerbar", delar du hans uppfattning?

- Ja, den kan göra det. Vi ska inte glömma att detta är en regim som har gjort alla möjliga saker, de har sprängt flygplan i luften, de har försökt mörda sydkoreanska regeringen, de torpederade en båt med fler än hundra människor på för några år sedan, de har gjort artilleriattacker mot en sydkoreansk ö för några år sedan. Tittar vi tillbaka på vad den här regimen har gjort finns det anledning att vara oroade, det är ingen tvekan om det.

Sverige är ett av få västerländska länder med ambassad i Pyongyang, hur påverkar den här situationen de diplomatiska förbindelserna mellan länderna?

- De påverkas inte i och för sig, vi har en ambassadör där. Det finns ett antal andra västländer där också och de försöker på bästa sätt tolka, det är inte alldeles lätt, de upprätthåller en kommunikation med det nordkoreanska utrikesdepartementet i olika frågor vilket kan ha en viss betydelse, de har ett ansvar för de medborgare som vi kan ha i landet.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: