Anita Hagströms handlingar förväxlades av försäkringskassen och hon var nära att bli utan ersättning. Foto: Anders Hagstrm
Anita Hagströms handlingar förväxlades av försäkringskassen och hon var nära att bli utan ersättning. Foto: Anders Hagstrm

Missen nära kosta Anita ersättning

Publicerad
Uppdaterad
Städerskan Anita Hagström, 52, ville ha livränta för sina arbetsskador.
När ärendet skulle prövas i Kammarrätten avslöjades att Försäkringskassans jurist använt sig av felaktiga handlingar - och Anita Hagström hade kunnat bli utan pengar.
- Hon hade tagit ett helt annat läkarutlåtande och klippt ihop det med de nya handlingarna, säger Clas Jansson på LO-TCO:s rättsskydd.
Det var bara en slump att det upptäcktes. En av juristerna på LO-TCO:s rättsskydd satt och granskade handlingarna om städerskan Anita Hagström från Överkalix innan hennes fall om livränta skulle upp i kammarrätten.
Då kände han igen ett utlåtande som använts vid en helt annan utredning.
Enligt LO-TCO hade försäkringskassans använt sig av uppgifter från ett gammalt läkarutlåtande, vilket även bekräftas av Försäkringskassan.
- Hon hade tagit ett helt annat läkarutlåtande och klippt ihop det med de nya handlingarna, säger Clas Jansson.

Blev upprörd

När Anita Högström fick höra vad som hade hänt blev hon väldigt upprörd. Inte minst med tanke på att det var Försäkringskassan som överklagat och ville driva fallet vidare i Kammarrätten. Länsrätten hade redan gett henne rätt till livränta på grund av arbetsskadorna.
- Om de hade haft torrt på fötterna för att driva ärendet vidare, men det hade de ju inte. De var tvunga att trixa med intygen, säger Anita Hagström.
Hon tycker också att det är märkligt att Försäkringskassan - som jagar fuskare - inte kan hantera sina handlingar på rätt sätt.
- Man undrar ju, hur många gånger har det här hänt förut? Jag hade ju tur att det upptäcktes, säger hon.

Ska få ersättning

Överklagandet drogs tillbaka efter att hanteringen av hennes läkarutlåtanden avslöjats och Anita Hagström ska nu få ersättning för sina arbetsskador.
- Man blir ju förtvivlad när man inte blir trodd, när man hela tiden blir ifrågasatt som någon slags fuskare. Därför är det här ju en jätteseger för mig, säger hon.
Clas Jansson på LO-TCO:s rättsskydd tycker att det hela är under all kritik.
- Man blir helt förstummad. Den här juristen måste ju ha drabbats av hjärnsläpp, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag