ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Blodiga människor strömmar ut ur Londons t-bana - hela tunnelbanesystemet avstängt. Källor uppger att det fanns sprängmedel på åtminstone ett av tågen.
Blodiga människor strömmar ut ur Londons t-bana - hela tunnelbanesystemet avstängt. Källor uppger att det fanns sprängmedel på åtminstone ett av tågen.

Minst 38 döda och 700 skadade

ANNONS:
Åtminstone fyra bomber har sprängts i kollektivtrafiken i London, uppger polisen. Minst 38 har dödats.
En skakad Tony Blair säger från G8-mötet i Gleneagles:
- Det är barbariskt att detta händer samma dag som människor träffas för att försöka utrota fattigdomen i Afrika.
Enligt BBC har 38 människor dödats - och 700 har skadats.
En organisation som kallar sig "al-Qaida i Europa" tar på sig ansvaret.
WEBB-TV: London i chock - bilderna från tunnelbanan Den första incidenten inträffade klockan 09.49, svensk tid. Inledningsvis skulle det som hände i tunnelbanan bero på ett elfel, men källor uppgav snart för tv-kanalen Sky News att det fanns sprängmedel på ett tåg. Sammanlagt sprängdes tre laddningar i tunnelbanan, och en på en buss. Ett ögonvittne säger till Sky News: - Jag vände mig om - och såg hur övre delen av dubbeldäckaren flög i luften. Ett stort antal ambulanser och brandbilar har varit och är på plats vid olika stationer och tunnelbanesystemet är helt nerstängt. Londonsjukhusen har på torsdagskvällen rapporterat 700 skadade personer.

"Folk har svimmat"

Andy Chaytor, ett ögonvittne, sa tidigt på dagen till Sky News: - Det var visserligen en smäll (i tunnelbanan), men det lät inte så högt. Ett annat vittne berättade: - Allt ljus försvann, folk fick panik och började skrika, vi försökte slå sönder glas för ta sig ut, sedan kom poliser och hjälpte oss. Vid Eustonstationen sa ett tredje ögonvittne: - Folk har suttit instängda i en halvtimme, svimmat och fått panik. Ett par timmar efter de första rapporterna om elfel och kolliderande tåg var det bara att inse faktum: London hade utsatts för ett allvarligt terrordåd. En attack som kan ha anknytning till G8-mötet i Gleneagles, att London i går tilldelades sommar-OS 2012, eller krigen i Afghanistan och Irak.

"Blev varnade"

Vid lunchtid uppgav en anonym israelisk talesman för Sky News att Scotland Yard hade varnats för terrordåd strax innan det blev verklighet. Detta hade Scotland Yard meddelat Israels ambassad i London bara minuter före den första explosionen i tunnelbanan. Anledningen till att ambassaden varnades skulle vara att Israel höll en ekonomisk konferens i närheten av första explosionsplatsen. Finansminister Benjamin Netanyahu var på väg, men bomben briserade innan han kom till platen. Scotland Yard förnekade dock vid presskonferensen att några varningar skulle ha utdelats. - Ministrarna har sammankallats för att fortlöpande uppdateras, sa talesman Charles Clarke utanför premiärministerbostaden 10 Downing street.

Blair uppenbart tagen

Premiärminister Tony Blair - USA:s närmaste allierade i Irak - meddelade inledningsvis att han inte tänkte lämna G8-mötet i Gleneagles. Men när han strax efter 13 svensk tid gjorde ett kort uttalande hade tonen ändrats. Tony Blair var uppenbart tagen: - Jag vill själv se förödelsen och tala med folk på plats. - Vår målsättning är fortfarande att krossa terrorismen. Det är barbariskt att detta händer samma dag som världens ledare träffas för att försöka utrota fattigdomen i Afrika. Enligt BBC News planerade Blair att under kvällen återvända till Gleneagles. EU-kommissionären Franco Frattini: - Ett tragiskt bevis på att terrorismen än en gång har slagit till mot Europa.

"Fira, arabvärld"

I Berlin rapporterar tyska nyhetstidningen Der Spiegel att en grupp som kallar sig Hemliga organisationen al-Qaida i Europa har tagit på sig ansvaret för terrorattacken. Meddelandet ska ha publicerats på en islamisk sajt. Enligt texten på hemsidan - vars adress inte har gjorts känd - ska attacken vara vedergällning för Storbritanniens inblandning i krigen i Afghanistan och Irak. "Fira, islamiska nation. Fira, arabvärld. Tiden har kommit för hämnd mot zionisterna i Storbritanniens regering för deras massaker i Irak och Afghanistan", stod att läsa uppger Der Spiegel. Texten fortsatte: "Heroiska mujahedin har utfört en välsignad attack i London, och nu brinner Storbritannien av skräck." Även Danmark och Italien varnades för terrorattacker - om länderna inte tar hem sina trupper från Afghanistan och Irak.

Allvarliga män

Vid 14-tiden kom Tony Blair tillbaka för att återigen säga ett par ord. Bakom honom stod en stor samling allvarliga män: bland andra George W Bush, Jaques Chirac, Vladimir Putin och Kofi Annan. - Vi fördömer dessa barbariska attacker och sänder våra kondoleanser till offren och deras familjer. Alla våra länder har drabbats av terrorn. De har ingen respekt för mänskligt liv. Vi är enade i att krossa terrorismen. Det här är inte en attack mot en nation, utan alla nationer och civiliserade människor överallt. Vi kommer inte att låta terrorn ändra våra liv, och vi kommer inte att avsluta våra förhandlingar i Gleneagles. - Här är ledarna samlade för att utrota svälten i världen och rädda människors liv. De här terroristerna är ute efter att döda människor. - Men vi kommer att vinna, inte terroristerna.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: