ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Vid minnesstunden för Lars Werner hade både vänsterledare och politiska motståndare samlats för att hylla sin före detta kollega.Från vänster till höger: Lars Ohly, Stefan Löfven, Ann Kinberg Batra, Per Westerberg och Carl Bildt. Foto: SUVAD MRKONJIC
Vid minnesstunden för Lars Werner hade både vänsterledare och politiska motståndare samlats för att hylla sin före detta kollega.Från vänster till höger: Lars Ohly, Stefan Löfven, Ann Kinberg Batra, Per Westerberg och Carl Bildt. Foto: SUVAD MRKONJIC

Minnesstund för Lars Werner: "Känslosamt"

ANNONS:
Så minns de politiska kollegorna Werner

Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna:

– Även om vi alltid har tillhört olika partier så har jag känt att han var en genuin människa. Jag träffade honom i samband med 75-årsminnet av Ådalen 31. Då gick vi tillsammans i tåget mot minnesmärket. Det kändes bra.

 

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet:

– Dels har han bidragit mycket till partiets utveckling genom åren. Dels var han väldigt folkkär, min man tycker exempelvis att han är helt suverän. Personligen är han en person som ger goda råd och på olika sätt stöttar en. En människa som man minns med värme i hjärtat.

 

Rosanna Dinamarca, riksdagsledamot för Vänsterpartiet:

– Jag var väldigt liten under hans tid i partiet. Jag kom själv in i partiet 1994, så han var mer en gubbe i rutan för mig. Men det jag minns väl är när han efter förra partiledarvalet sa med barsk röst: "Nu ska du bara stå på dig, det här är inget att slås ned av." Det kändes häftigt.

 

Lars Ohly, partiledare för Vänsterpartiet 2004-2012:

– Han kunde ha en ganska kärv och butter attityd. Men när han väl gav en beröm så menade han verkligen det. När han gav mig beröm för mitt sista tal som partiledare så betydde det mer än alla andra som sa samma sak. För mig var han ett stöd under både min tid som partisekreterare och som partiledare.

 

CH Hermansson, partiledare för Västerpartiet 1964-1975:

– Sista tiden var han den som ringde en gång i veckan och pratade politik. Vi var alltid väldigt överens, både han och jag ville att partiet skulle vara ett självständigt socialistiskt alternativ i Sverige. Det slogs vi för. Jag kommer att sakna våra samtal.

 

Ian Wachtmesiter, partiledare för Ny demokrati 1991-1994:

– Vi slutade i riksdagen samtidigt 1994. Därefter hade vi ett tv-program tillsammans, ett av de bästa någonsin, "Ian och Werner" där vi intervjuade partiledare inför valet. Vi var mycket goda vänner.

 

Carl Bildt (M), utrikesminister:

– Han var en duktig debattör och han hade alltid det där humoristiska. Han kunde klämma till rätt ordenligt även om han alltid hade en humoristisk släng på det. Han var en väldigt genuin person.

 

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet:

– I dag är politiken och människor så slipade och beräknande. Han sa sitt hjärtas mening och det var nog därför att han var så omtyckt. Det lyste om honom. Jag har följt honom genom åren och vi talades vid då och då, senast i december.

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar

Under fredagen hölls en minneshögtid för den framlidne vänsterledaren Lars Werner i riksdagen.

En av flera politiska profiler som hade svårt att hålla tårarna tillbaka var Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Det var känslosamt, stämningsfullt och värdigt, säger han.

Lars Werner var inte bara en man med ett stort hjärta, han var även en person som var både rättfram och kärv, slog Västerpartiets förre partiledare Lars Ohly fast i sitt tal på minnesstunden i riksdagen i går.

Efter ceremonin förklarade Ohly:

– Han var inte en helt okomplicerad person men det var en del av hans charm. Han var inte den som gav beröm opåkallat, men när han gjorde det var det var det allvar.

Lars Ohlys tal pendlade mellan anekdoter och starka vänskapsförklaringar till den gamle partiledaren. Men när han kom till den sista meningen i sitt tal så hade han svårt att hålla tillbaka gråten.

– Jag höll även i begravningen och jag har känt att det här är så personligt. När jag kom till orden "Lasse, jag saknar dig" så fick jag ta ett djupt andetag innan jag kunde slutföra talet. Lasse betydde väldigt mycket för mig, säger han.

På plats fanns även familj och vänner - och flera forna politiska kombattanter, så som Ny demokratis Ian Wachtmeister och utrikesminister Carl Bildt (M).

– Han var en genuin person som var sig själv och sa vad han tyckte. Han var även öppen och personlig, även om han hade lite annorlunda politik än jag, för att uttrycka det försiktigt, säger Carl Bildt om Werner.

– Vi umgicks inte så ofta men när vi gjorde det vid olika sammanhang hade vi rasande trevligt.

Var han tuff att möta i kammaren?

– Det är alldeles korrekt. Han var en duktig debattör och han hade alltid det där humoristiska. Han kunde klämma till rätt ordenligt även om han alltid hade en humoristisk släng på det, säger Carl Bildt.

Den av de politiska ledarna som verkade mest rörd av ceremonin var Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Han kände inte Werner personligen. Men när deltagarna marscherade ut tillsammans till tonerna av Internationalen var det tydligt att talen från vännerna hade berört honom.

– Det var känslosamt, stämningsfullt och värdigt. Jag lärde inte känna honom personligen men jag har alltid känt en koppling som jag tror har med vår fackliga bakgrund att göra. Han var en genuin människa.

När du gick ut från kammaren så såg du väldigt tagen ut av situationen, närmast i tårar.

– Jag känner med dem som verkligen var vänner med Lars Werner. Det var en man som har kämpat och gjort en fin insats för svensk demokrati, säger Stefan Löfven.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: