ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Carl Bildts och Tobias Billströms uttalanden har väckt stark kritik.
Carl Bildts och Tobias Billströms uttalanden har väckt stark kritik.

Ministrarna ville begränsa flyktingvåg

ANNONS:
Läs mer
Kritiska röster höjs mot Carl Bildt och Tobias Billström efter en Wikileaks-läcka om deras uttalanden 2007 om Irakflyktingar. Bildt ska bland annat ha tagit upp svenskarnas krav på en hårdare invandringspolitik.
Yttrandena ska ha fällts när de båda träffade USA:s ambassadör.
Vid ett frukostmöte med bland andra den svenske ambassadören och USA:s ambassadör Ryan Crocker tog utrikesministern och migrationsministern enligt de hemligstämplade dokumenten upp den irakiska invandringen i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.
Problemet var de irakier som Sverige inte ville bevilja uppehållstillstånd.

Ingen ambassad

Bildt ville ha en överenskommelse med Irak om återsändande av dessa. Om inte, skulle det vara omöjligt att upprätta en svensk ambassad i Bagdad, sade Bildt enligt dokumenten
- Utan ett regelverk för att skicka tillbaka tillståndslösa skulle invandringsproblemet skena okontrollerat i ett land med nio miljoner invånare, ska Bildt ha sagt.
Ministrarna ska också ha talat om flera hedersrelaterade mord i Sverige som lett till krav från svenskarna på en hårdare invandringspolitik.

Förfärlig retorik

Flera politiker, bland dem Cecilia Wikström, Europaparlamentariker för Folkpartiet, har reagerat starkt. Liksom flera andra hoppas hon att ministrarna är felciterade.
- Det är förfärlig retorik, jag hoppas verkligen och vill inte tro att de kan ha sagt något så avskyvärt, säger hon till SvD.
Bodil Ceballos, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, anser att anpassningen till Sverigedemokraternas agenda belyses i Wikileakshandlingarna.
- Från moderaternas sida har man anpassat sig till främlingsfientliga krafter, vilket Reinfeldt sagt att man aldrig kommer att göra, säger hon.
Centerpartisten Fredrick Federleys kommentar är att han själv inte skulle ha använt det språkbruket.
Varken Bildt eller Billström vill kommentera dokumenten. Det gäller alla handlingar som släpps av Wikileaks.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: