Ann Lindes slöja under Iranbesöket skapade debatt hemma i Sverige. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENAnn Lindes slöja under Iranbesöket skapade debatt hemma i Sverige. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ann Lindes slöja under Iranbesöket skapade debatt hemma i Sverige.

 Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ann Lindes instagraminlägg.Ann Lindes instagraminlägg.

Ann Lindes instagraminlägg.

Magdalena Anderssons Facebook-status.Magdalena Anderssons Facebook-status.

Magdalena Anderssons Facebook-status.

Ministrarna vände slöjbråket till hattbråk

Publicerad

När du trodde att debatten om slöjan var över - blåser regeringens kvinnliga ministrar upp en hattstorm.

"Vad tycker Björklund om att kvinnliga statsråd måste ha hatt på sig vid statsbesök?", skriver finansminister Magdalena Andersson i ett inlägg.

– Jag skäms över regeringens kvinnliga ministrar, bedrövligt att jämföra hatt med slöja, säger Gulan Avci, ordförande för Liberala Kvinnor.

Finansministern tog senare bort sitt inlägg och bad om ursäkt.

Under måndagen inleddes ett fyra dagar långt statsbesök från Kanada.

Kungen har låtit generalguvernören David Johnston och hans hustru flytta in på Stockholms slott och mottagandet var pampigt värre med kortege och ett flertal statsråd på plats under välkomstceremonin.

Bland annat var EU- och handelsminister Ann Linde med och tog emot de kanadensiska gästerna - vilket hon förevigade på sitt Instagramkonto.

Linde, som orsakade en kritikerstorm och debatt som spred sig över världen när hon under Sveriges statsministerbesök i Iran valde att skyla sitt huvud med en slöja, bär nu hatt på bilden, och skriver:

"Som seden bjuder har kvinnliga ministrar hatt vid statsbesök, välkomnar Kanadas generalguvernör".

"De tappar allt förtroende"

På bilden som Ann Linde publicerade på Instagram står också socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister och Margot Wallström uppradade, samtliga med någon form av huvudbonad.

– Mig veterligen har vi inget hattvång i Sverige eller att det ska vara nån lag i Rosenbad om att kvinnor ska ha på sig hatt. Jag tror att det här är orkestrerat av regeringen, men om de tror att den här frågan handlar om att vinna i någon debatt så säger det något om den här feministiska regeringen, menar Gulan Avci.

– De tappar allt förtroende.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra är också kritisk till den rödgröna hattparaden under dagens statsbesök.

– Att hålla på och käbbla om hattar för inte feminismen framåt överhuvudtaget. Att leda delegationer och träffa andra länder på mycket hög nivå är i grund och botten bra, och att svenska kvinnor på höga positioner gör det oavsett vad de har på sig.

– Men ju mer man käbblar, försöker göra symbol och startar Twitter-krig, desto sämre blir den politiska debatten och i värsta fall feminismen, säger Anna Kinberg Batra.

 

LÄS MER: Ann Lindes förklaring: "Därför bar jag slöja"

 

Kritiken: "Det här är inte klokt"

Finansminister Magdalena Andersson har också valt att vinkla om slöjdebatten till en fråga om hatt eller inte. En av de som var mest kritisk till att kvinnorna valde att täcka sina huvuden i Iran var Jan Björklund. På Facebook skickade Andersson en passning till Liberalernas partiledare:

"Vad tycker Björklund om att kvinnliga statsråd måste ha hatt på sig vid statsbesök?", skrev Magdalena Andersson till en bild där hon står flankerad av jämställdhetsminister Åsa Regnér och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning - också de i hatt.

Magdalena Anderssons Facebook-inlägg.

Detta har fått Gulan Avci, riksdagsledamot för Liberalerna, att se rött.

– Det här är inte klokt, jag är på riktigt uppgiven. Hur kan man bagatellisera slöjförtrycket som är en verklighet för så många flickor och kvinnor. Magdalena Andersson är inte vem som helst, hon är Sveriges finansminister. Men att vår egen jämställdhetsminister dessutom figurerar på en sådan bild, bedrövligt, säger Gulan Avci.

– De har varit så hårda i sin marknadsföring av "världens första feministiska regering". Genom den här handlingen visar man på hur lite kunskap man har om förtrycket bakom slöjan.

Tog bort inlägget

Efter kritiken valde Magdalena Andersson att ta bort sitt inlägg från Facebook. Sent under kvällen publicerade hon ett nytt inlägg där hon bad om ursäkt:

"Jag inser att mitt tidigare inlägg blev missförstått. Min avsikt var naturligtvis aldrig att förminska förtrycket av slöjtvång. Ingen ska tveka om att jag står upp för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Regeringen har i alla kontakter med Iran lyft kvinnors situation och mänskliga rättigheter i landet. Däremot försökte jag ironisera över att Jan Björklund valde att göra plakatpolitiska poäng på regeringens Iranbesök. Det blev inte bra, det ber jag givetvis om ursäkt för. God natt från Bryssel."

Expressen söker ministrar i hatt för en kommentar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag